Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съвет от експерт: Не купувайте имот! Плащайте наем и спестявайте в злато и сребро!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:16 / 01.07.2021Коментари (14)648
© Blagoevgrad24.bg
Приемаме еврото без преходен период от 1 януари 2024 г. Това се посочва в приетия вчера проект на Национален план за въвеждането на еврото в България. Как ще се отрази това на икономиката и бизнеса?

"Няма да има съществен ефект, след като сме във валутен борд вече толкова много години. Не би трябвало да има съществени сътресения, ще има технически моменти, свързани с прехвърляне на цени и внасяне, но това не би трябвало да е съществен проблем за икономиката", заяви икономистът проф. Красимир Петров.

Приемането на еврото няма директно да се отрази на инфлацията, стана ясно от думите му. 

"Инфлационните промени идват от всичките видове харчове, всичките видове бюджетни дефицити, от всичките видове помощи, които се дават за бизнеса. И най-вече от мощната кредитна експанзия на търговските банки, които продължават да надуват този безумен жилищен балон, който рано или късно ще гръмне и ще се върнем в ситуацията на 2008-2009 г.", посочи икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Петров обясни, че всеки балон е с изкуствени цени, които рано или късно се "приземяват". Според него жилищата в София са надценени 3 пъти.

"Отново имаме тройно надценени жилища. Имаме бясно строителство. Имаме мания, хората в момента купуват безумно в отчаяние да не изпуснат влака", изтъкна събеседникът на Мария Константинова.

В един момент става осезаемо по-изгодно човек да наема отколкото да купува, смята проф. Петров и постави често задаван въпрос: По-добре ли е да плащаме ипотека от 700 лв. или наем от 600 лв? 

"Грешният отговор е, че е по-добре да закупят днес и сега. Хората погрешно разсъждават, че е грешка да се хвърлят пари за наем. Това мислене е грешно, защото 2-4-6 години тези жилища може да са далеч по-евтини и ще могат по този начин да си икономисат 30-50-60 хил. лв.", смята икономистът.

Проф. Петров съветва хората да плащат за наем и междувременно да спестяват в злато и сребро.

"Жилищата са адски надценени, а златото е адско подценено. Имаме вековна история, която показва, че един квадрат в центъра на София струва 1/5 унция злато, т.е. около 300/400 евро", обясни той.

"Наемът дава фундаментална гъвкавост. Като цяло опитът на вековете показва, е изгодно да се купува тогава, когато ипотеката е наполовина на наема, т.е. когато наемът е двойно по-скъп от ипотеката! Ако ипотеката е колкото наемът, това означава, че има балон", допълни икономистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
тоя е експерт, колкото аз съм китаец :)))) адски, адски, унции, злато, алабала пунта мара :))))) от къде сте го изровили? дългосрочните разходи за текущи ремонти са по-ниски от наем.... че и професор :))))))
+1
 
 
И на снимката- едно от най-долнопробните места за живеене в Пловдив- комплексите "Оазис", особено тези, които са в Кючука. Много помаклък и всякакъв подобен дивеч напълни града последните години!
-1
 
 
Ле-ле, ле-ле, ле-ле! Колко наемодатели и кръвопиещи брокери са се развихрили с минусчетата само... Когато надувхте цените не ревахте, сега ревете. Все повече строители/инвеститори предпочитат директна продажба, народа предпочита покупка вместо търсене на квартири през брокери и брокерския ви сопол взе да увисва. Да, вероятно ще има пукане на балона и цените ще паднат. Но историята показва, че подобни "бърстове" са краткотрайни и доста скоро след това цените рязко започват да растат, и задминават предишните си стойности. Цената на имотите винаги е вървяла нагоре, с малки спадове и застои, но в дългосрочен план, нагоре. Така, че статията е меко казано пропагандна, защото хората малко или много през последните години се позамогнаха, почувстваха сигурност да изтеглят кредит и предприеха следващата логична стъпка, да си закупят собствено жилище. А въпросните пустеещи празни жилища са точно на тези които раздават минусите в момента. Закупени с цел отдаване под наем, ама клиентелата намаля ;) Айде със здраве!
+2
 
 
300/400 €/м2?!? Професоре, продай ми апартамент на добро място в София на тази цена, а получените пари можеш да ги вложиш ако искаш в злато, ако искаш в милион алени рози. На какво отгоре цените на апартаментите ще поевтинеят - на по-ниските цени на парцелите, на поевтиняването на строителните материали, или на по-ниската цена на труда? Или може би държавота ще продължи вовеки веков да се прави на гламава, да си затваря очите и да поддържа бардака в строителния сектор, връщайки го в тъмносивия сектор?
+1
 
 
Това сериозно поевтиняване....срутване на цените или там както искате го наричайте го чакаме от 15-20 години и май май няма да го дочакаме а? Химера са цени от 300-400 не се излагайте! а пък 300-400 за София, хахаха, този е луд, може...ама при война.
-1
 
 
който купува сега имоти,догодина ще дава ду.е за хляб
-1
 
 
Когато жилищата след 2-4-6 години станат по-евтини, тогава ще я мислим! А дано, ама надали! България е страната на неограниченото плямпане...
+1
 
 
Да плащаш 20 години наем на някой наследствено устроен гном, вместо да си изплатиш собствено жилище е тъпотия, но за едно е прав - балона ще се спука. Вече 1/4 от жилищата в Пловдив са празни.Скоро ще са 1/3 и до там. И наеми и жилища ще падат.
-5
 
 
1. Купувам жилища 2. Давам ги под наем.
-4
 
 
тоя е експерт, колкото аз съм китаец :)))) адски, адски, унции, злато, алабала пунта мара :))))) от къде сте го изровили? дългосрочните разходи за текущи ремонти са по-ниски от наем.... че и професор :))))))
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: