Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съвет: Теглете кредити за важни неща, a не за почивки и луксозни стоки
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:15 / 22.04.2024Коментари (0)693
©
Ръст с 24% има в броя на ипотечните кредите у нас за първото тремесечие на годината, съобщи кредитният консултант Тихомир Тошев в интервю пред БНР.

Това е рекордно увеличение след 5 поредни тремесечия на спад на ипотечните кредити и сделките с имоти. Годината започна неочаквано интензивно за нас анализаторите, обясни той.

"Със сигурност приемането ни в еврозоната може да доведе до скок в сделките имотите, но не е основна причина. По-голямата част - 96% от кредитите, са с плаваща лихва, което означава, че следващите 25 – 30 години кредитът ще "плава" в зависимост от икономическата ситуация в страната.

При влизане в еврозоната ще се задържи лихвата и може да има леко намаление в края на годината", прогнозира Тихомир Тошев.

И допълни, че "спестяванията на хората нараснаха над 80 млрд. лв. в банките и ръстът на доходите направи хората по-спокойни".

Увеличен ръст има и при сделките с имоти: 

"Този интерес към покупка ще доведе и до увеличение на стойността на имотите с до 3 – 5% до края на годината. Сега идва от ниското предлагане и високото търсене, въпреки многото издадени разрешителни за строеж. Минимално е предлагането на готови апартаменти", посочи той.

Тихомир Тошев препоръча хората да бъдат внимателни в еуфорията си, за да не рискуват особено 25 – 30-годишни кредити в големите градове, които нямат спестявания и по-смело задлъжняват, от порядъка на 250 -300 000 лв.

 "Сега плаващата лихва е 2,3% – но може да отиде на 4 - 4,5%. Хората да са по-внимателни и да предвиждат как ще се развиват финансите им. Ако видят, че компанията им има затруднения и ще им намалеят доходите, да предвиждат, защото ипотечните кредити се отпускат за 30 години. Кредитните консултанти обясняваме рисковете във възможното задлъжняване. Ако сега лихвата е 2% по кредита, може да стане 4 – 4,5%", обясни кредитният анализатор.

Той разясни, че в нощта на влизане на България в еврозоната, кредитите ще се превалутират, както доходите, а и занапред ще се обслужват в евро. 

"Не очаквам, че влизането в еврозоната ще ощетите кредитоискателите", твърди Тошев.

Но след 3 – 4 години "ако банките решат, че искат ресурс и предлагат лихва по депозитите, ще вдигат и по кредитите, обикновено два пъти в годината се прави това. Хората трябва да знаят, като подписват договор за кредит, от какво зависи лихвата им и кога се променя".

Има ръст и на потребителските кредити, но "не е толкова голям – по трудно се хваща процента на ръста, защото са по краткосрочни".

Тошев препоръча да се теглят кредити за важни неща – ремонти, семеен автомобил и т. нат., но не е разумно да се задлъжнява за почивки и луксозни стоки.

С 9% са се увеличили спестяванията в сравнение с 2023 г. 

"Над 80 млрд. лв. държим като депозити в банковата система, доходите нараснаха заради инфлацията. Хората заради войната се насочиха да спестяват. Този ръст ще продължи и през 2024 г. може да отчетем, че са имали 90 млрд. лв.", пресметна Тихомир Тошев.

Той каза, че кредитите за бизнеса също растат, защото бизнесът е стабилен, 2023 г. е била добра финансова година и "сега гледат да се разширяват и подобряват мощностите си".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Диана Димитрова жертва на физическо насилие
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: