Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Състоянието на ноктите ни показва дали сме преболедували COVID-19
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:07 / 22.11.2021Коментари (1)819
©
Учените твърдят, че състоянието на ноктите ни може да се използва за диагностициране на много заболявания, включително на новата коронавирусна инфекция - дори ако сте я преболедували безсимптомно. 

Пандемията от коронавирус продължава вече почти две години, през които медицинският свят изучава самата болест и последиците от нея за здравето ни. 

Терминът "калдъръмени нокти", лекарите използват, когато описват допълнителни симптоми на остър инфекциозен процес при някои пациенти. Но по време на изследването са натрупани и други сведения за случаите, когато промените в състоянието на ноктите се появяват месеци след преболедуване на COVID-19, включително и безсимптомното му протичане, съобщава zdrave.to.

Нокътната плочка се обновява напълно в рамките на шест месеца, така че промените, причинени от инфекцията, може да се появят не веднага, а след известно време.

Разбира се, ноктите могат да променят цвета си, да се ексфолират или да се рушат по други причини, например при гъбични инфекции, недостиг на витамини или нараняване. Но световната статистика показва, че поне 20% от пациентите с COVID-19 имат влошено състояние на кожата и ноктите си.

Въз основа на реални медицински случаи, New York Post състави списък от основните признаци, които могат да послужат като вид тест за COVID и да кажат, че наскоро сте претърпели това заболяване.

Според учените, някои хора, които са били болни след известно време, имат хоризонтални бели линии по ноктите си.

Този симптом наподобява масовите ивици - белезникави линии върху плочката, които се появяват при отравяне с арсен, след инфаркт и някои инфекциозни заболявания - например малария.

Линиите Bo - са дълбоки набраздени линии, които минават от единия до другия ръб на нокътя. Те могат да изглеждат като вдлъбнатини или ръбове в нокътната плочка. Този симптом наскоро беше описан от канадски лекари. 

Пожълтяването на нокътната плочка или появяването оранжеви петна в края на нокътя е друг възможен признак на коронавирус. Това е описано от италиански лекари, наблюдаващи възрастна жена, заразена с COVID-19 в старчески дом. 

Цветът на ноктите й започнал да се променя 16 седмици след диагнозата и се запазил в продължение на месец. Нейната коронавирусна инфекция беше потвърдена от PCR тест, който разкри наличието на IgM антитела. 

"Пожълтяването на ноктите и телеангиектазията (разширяване на малки съдове в кожата) в основата на нокътното легло може да са признаци на хронична обструктивна белодробна болест, докато често срещаните сезонни инфекции причиняват деформации на плочките и меланонихия (отлагане на меланин в ноктите), се посочва в доклада.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.11.2021 г.
0
 
 
Мойте казват как подяволите си все още жив хахахаха.... Хора стига вече глупости моля ви се хахахахаха... Утре сигурно ще кажите и за сопола, че колкото повече се разтяга, толкова си по болен от измисления вирус хахаха... Цял свят разбра вече за какво иде реч... Само малка част главанаци още вярват на глупостите сътворени от така наречените богопомазани... Какви ли не глупости за близа 2 години изчетохме... Какви ли не симптоми се измислиха коллото да държат хората под съмнение, че са заразени... Спрете се вече със глупостите... А аз да попитам нещо може ли хахаха... Тази година около коледните празници, ще попива ли пак вируса както беше за изборите хахаха... И дали поне тази година ще има зимен грип или и той ще почива отново за празниците, както миналата година... Смешна история...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: