Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съпругата на майор Терзиев поиска отговори от МО за трагедията с МиГ-29
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:59 / 24.09.2021Коментари (0)464
©
Министерството на отбраната приключи всички дейности във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29, при която загина подполковник Валентин Терзиев. Разчетени са данните от черната кутия със съдействието на руския производител и в присъствието на представители на ведомството.

Това съобщи на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов. Оттук нататък прокуратурата продължава с разследването.

На брифинга присъства и съпругата на подполк. Терзиев – Димитрина Попова, която отправи въпроси към "Военна полиция“.

Какво означава термина "загуба на пространствена ориентация“ и защо не се води пилотска грешка?

"Загубата на пространствена ориентация се получава поради психо-физичните особености на организма. В авиационната психология е описано, че когато полетът се извършва без визуален ориентир и извън кабината, с много малки ускорения самолетът може да промени пространственото си положение без пилотът изобщо да се ориентира за това“, обясни полк. Петко Василев, началник на отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства" в Министерството на отбраната.

Относно това защо не е формулирано като пилотска грешка той обясни, че това щеше да е така, ако пилотът е осъзнавал в каква ситуация се намира и след това предприеме грешни действия за излизане от нея. В случая от Военна полиция смятат, че до последно подпок. Терзиев не е осъзнавал в каква ситуация се намира.

Само прякото изпълнение на задачата ли е било обект на разследване, или и предварителната подготовка по време на учението? Защо само тази информация е изнесена?

"Не само полетът е бил обект на разследването. То се е водело в четири посоки. Едната е организацията на летателната дейност, втората – самият полет, третата – състоянието на авиационната техника, и четвъртото – медицинското и физиологично състояние на самия пилот“, поясни полк. Василев.

Според нормативната уредба само информацията за протичането на полета е позволено да бъде изнесена в публичното пространство.

Всички документи, свързани с провеждането на учението, се намират в прокуратурата и са предоставени и на Народното събрание.

Открити ли са нарушения в документите?

"Не са открити нарушения, които пряко да са допринесли за възникването на авиационното произшествие“, заяви полк. Василев.

Той поясни, че съпътстващите причини, описани в доклада, не са свързани с документите. Те са три – неправилна преценка на групата на наземно ръководство, неправилно разпределение на вниманието на пилота при излизане от атака и особеностите на полетите нощем над море.

Що се отнася до неправилното разпределение на вниманието от пилота се има предвид, че след поразяването на целта и преместването на погледа в кабината би трябвало пилотът да проконтролира положението на самолета спрямо авиохоризонта. При разчитането на данните от черната кутия няма нито един момент от полета, в който носът на самолета да е повдигнат спрямо хоризонта, тоесто да е приведен в хоризонтално положение.

"Вследствие на пространствената дезориентация у него е възникнала зрителна илюзия, че е в хоризонтален полет и затова е предприел тази маневра, без да повдигне носа на самолета“, поясни полк. Василев относно направените заключения.

"Подполковник Валентин Терзиев загина в изпълнение на служебния си дълг след успешно изпълнена бойна задача", заяви от своя страна министърът на отбраната Георги Панайотов.

"Не беше лесно, особено намирането на черната кутия и изваждането ѝ от морското дъно. Бяха проведени беседи с всички участници в учението. Бяха проверени всички нормативни документи, бяха разчетени данните от радарите в района на учението. Беше разчетена и самата черна кутия. Има доклад със заключения, който е публикуван. Действахме в условия на максимална прозрачност“, каза военният министър.

Той още веднъж изказа искрените си съболезнования на близките на подполк. Терзиев.

Още по темата: общо новини по темата: 91
11.03.2024 »
09.11.2022 »
08.11.2022 »
08.11.2022 »
08.11.2022 »
08.06.2022 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: