Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Съосновател на приложение за храна: Потребителите могат да купят продукти със значително намалена цена
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:32 / 03.05.2023Коментари (0)225
©
FoodОbox е българско приложение, през което крайни потребители могат да купят храна, останала непродадена от различни ресторанти, пекарни, сладкарници и супермаркети със значително намалена цена – от минус 40 до 60%. Това каза съоснователят на FoodОbox Джейн Димитрова в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“.

Мобилното приложение е безплатно за всякакъв вид устройства, а скоро се очаква и уеб версия. За година и половина 450 обекта, предлагащи храна, използват това приложение. Те са в София, Пловдив, Варна, а от скоро дори и в Букурещ. "Румънците изхвърлят много повече храна на глава от населението от българите, което много голям проблем“, посочи Джейн Димитрова.

FoodОbox дава достъп на крайния потребител на всички локации, които имат храна в излишък. В представените различни категории обекти потребителят се ориентира с филтри. "Той може да спаси храната, като отиде на място в обекта, обикновено час преди края на работния ден. Плаща на място и получава кутия, пълна с ястия, сладкиши и печива. Храната е вкусна, абсолютно“, обясни тя.

Джейн Димитрова посочи, че един от 10 души в световен мащаб живее под прага на бедността и гладува. В по-развитите държави обаче хората не си дават сметка за това. Статистиката показва, че половината от цялата храна в световен мащаб се изхвърля от домакинствата без да е използвана или консумирана. Затова от няколко месеца FoodОbox организира лекции в различни училища в столицата. "Аудиторията ни са деца между 10 и 12 години, които са изключително будни и активни. Ние им даваме за домашно колко храна се изхвърля вкъщи и те стават инспектори, които се борят с разхищението на храната вкъщи. Помагаме на ресторанти и супермаркети да намалят брака си, но все пак и вкъщи се генерира немалко количество, което понякога е заради презапасяване, неправилна подредба на продуктите в хладилника“, посочи Димитрова.

Скоро предстои да стартира и платформата Foodonate, която ще свързва заведения с излишък от храна с хора в нужда. "С доставка ще даряваме сумата, която клиентът дари, удвояваме я във формата на храна и тази храна достига в същия ден до хората, които имат нужда от нея“, обясни тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: