Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стопанствата влагат все повече инвестиции в капково напояване – защо?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:55 / 28.02.2018Коментари (0)1719
©
Капковата система от край време се е превърнала в предпочитан метод за напояване от дребните стопанства и любителите градинари. Тук ще разберем какво подтиква хората да изберат именно този начин на напояване и какви са неговите предимства.

Какво представлява капковото напояване

Капковото напояване е напоителна система с ниско налягане и малка консумация на вода, която е подходяща за всякакъв вид градински насаждения. Начинът на работа се състои в бавно подаване на вода директно в почвата и най-вече около корена на самото растение. Високата ефективност на едно капково напояване е в резултат от два основни фактора. Първият е, че водата намокря почвата преди да се изпари или изтече, както се случва при поливането с маркуч. Вторият фактор, е че се напоява най-важната част от растението, а именно неговите корени.

Капковите напоителни системи са изключително лесни за проектиране и монтиране. Основните им съставни части са висококачествени маркучи за капково напояване, фитинги и филтри. Съществуват и така наречени аксесоари за капково напояване като въздушник, регулатор за налягане, фиксиращо колче и други.

Тук ще представим няколко любопитни факти за всички градинари - за това как се използва този вид система най-ефикасно. Информацията може да бъде определена и като стандарт за този метод.

За да използвате системата пълноценно е необходимо налягането на водата да е между 0.5-2.0 бара. При по-ниско налягане няма да получите разчетна норма на поливане, а при по-високо трябва да се ползва регулатор на налягането, за да бъде намалено до нужното ниво. 

Ако теренът има разлики в надморската височина от над 1.5 метра, задължително използвайте регулатор за налягане. 

Видът на почвата също е от значение при изграждането на система за капково напояване. За повечето видове почви, външен капкообразувател с дебит 2.0л/ч е напълно достатъчен. За по-песъчлива почва използвайте дебит от 4.0л/ч.

Обикновено за едно растение поливане от 1 или 2 капкообразователя е достатъчно. Ако растението е по-голямо, ще са нужни повече, за да могат да го напояват достатъчно добре и обратното, ако растението не обича прекалено влажно, задължително използвайте един капкообразувател. Като препоръка можем да каже, че винаги е по-добре да използвате поне два капкообразувателя, защото понякога се случва единият да се запуши. Минималното разстояние, на което трябва да бъдат разположени капкообразувателите е 450 мм, а като препоръчително може да посочим 600мм.

В зависимост от вида на производството и средствата, с които разполагате можете да избирате между два вида маркучи. Едносезонните маркучи са подходящи при отглеждането на зеленчуци и цветя. Те са по-евтини като вариант, но имат и по-кратък срок за експлоатация. Многосезонните маркучи са изключително качествени и устойчиви, което определя и по-високата им цена. Най-често се използват за напояване на лозя, овошки и други трайни насаждения.

Какви са предимствата

Капковото напояване несъмнено е един от най-ефикасните методи за напояване на почвата. Ето кои са и причините за това:
- Минимално изпаряване и ниска консумация на вода.
- По-ниски разходи за водоснабдяване.
- Напояване директно в най-важната част от растението, а именно неговия корен. Това действа и като превантивна мярка срещу плевелите.
- Лесно преустройство на системата в зависимост от нуждите растежа и разпространението на растенията.
- Спомага за редуцирането на гъбичните заболявания при растенията, които се появяват в следствие на прекалено влажна среда.
- Прецизно поливане, което намаля ерозията и оттичането.

В заключение

Все повече стопанства инвестират в капково напоителни системи, за да отговорят на изискванията на еврофондовете и да се справят с климатичните предизвикателства у нас. За висококачествена продукция, напояването и интегрирането на хай-тек системи е ключов фактор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: