Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стефан Янев: Имаме системни дефицити в отбранителната ни система
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:52 / 11.07.2023Коментари (0)202
©
Имаме дефицити в отбранителната ни система, и те са системни. Това каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" Стефан Янев, бивш служебен министър-председател, министър на отбраната. "Аз съм го заявявал многократно и в различните форуми и при закрити врати, и открито по медиите, че всъщност цялата българска политическа класа е в дълг към Българската армия, към усещането ни за изграждане на адекватни отбранителни способности и това е нещо, което лично аз наричам “ефект от НАТО" или “синдромът НАТО". Затова, защото през 2004 г., когато България стана член на НАТО, започна да се вихри едно такова усещане във властимащите, че видите ли, ние като сме в НАТО, вече има кой да ни защитава", посочи Янев.

Така, ние сме били склонни през годините да пренебрегваме изискванията на чл. 3 от Вашингтонския договор, който казва, че “всяка една държава-членка трябва да бъде достатъчно добре фокусирана, да изгражда собствения си отбранителен потенциал, а не да разчита само на останалите, и на чл. 5 на колективната защита", поясни Стефан Янев.

"В този смисъл, през годините сме се наслушали и нагледали как професионалното ръководство на Българската армия, на въоръжените сили се опитва да прави някакви смислени планове и за превъоръжаване, и за по-добра подготовка и всичко, което е необходимо за изграждане на истински модерни отбранителни способности. Но от своя страна политическата класа, всички политици през годините са неглижирали до голяма степен тези искания и са казвали, че това може да почака, защото имаме социални проблеми, имаме проблеми, които трябва да решаваме приоритетно, но армията и въоръжението не са такъв приоритет". 

Това е било така в продължение на близо 20 години, назад във времето. И в момента се сблъскваме с тази действителност, в която едва ли не обиждаме мъжете и жените в униформа и им казваме, че ходят и създават едни отбранителни способности със старо въоръжение, с недостатъчно добра подготовка, не достатъчна цикличност на тази подготовка и всичко останало и сме самокритични към собствената си армия.

По думите на Янев, тази критика не би трябвало да бъде към професионалните военни, към мъжете и жени в униформа, а срещу нашето политическо представителство и в изпълнителната, и в законодателната власт през годините, които не са били достатъчно фокусирани върху тази тема. "В момента, когато на километри от нас бушува война, ние в един момент се сещаме, че трябва спешно да правим нови планове и да превъоръжаваме и модернизираме собствената си армия. Но проблемът тук е, че целият този процес е достатъчно инертен и разтеглен във времето. Превъоръжаването не може да стане за една седмица или за един месец. Това са планове, това е подготовка, договори и натрупването на такъв потенциал не само за подмяна на платформите и въоръжението, но и за създаването на способности, защото способностите са комбинацията между платформите, въоръжението и добре обучени хора, които да ги използват. И целият този процес отнема време", добави Стефан Янев.

Цоня СЪБЧЕВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: