Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стана ясно коя е най-желаната специалност от младите лекари 
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:53 / 16.02.2023Коментари (0)164
©
Педиатрията е най-желаната специалност за младите лекари от випуск 2022. Това съобщиха от Медицинския университет в София.

Тенденцията все повече специалисти да остават да се реализират в България след завършването вече е устойчива, сочи анкета сред завършващите учебното заведение. Последният випуск ще се дипломира на 21 февруари. Завършват 751 специалисти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на наградата за пълно отличие “Златен Хипократ" са две млади лекарки - Айлин  Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична награда от 2000 лева от наследството на дарителя д-р Андрей Георгиев.

За първи път като най-желана специалност е посочена педиатрията, показват данните от анкетата, която Медицинският факултет прави сред българите от всеки завършващ випуск. В нея 12,4% са заявили, че ще работят в детското здравеопазване. Това е ръст с повече от 7% в сравнение с предходния випуск. 

Подредбата на интересите на младите лекари продължава с кардиология (9%), хирургия (8,7%), вътрешни болести (7,3%), акушеро-гинекология (7%), анестезиология и интензивно лечение (6%),  гастроентерология (5%) и т.н. Почти всички (87%)  се виждат като лекари в клиничната практика. И в този випуск се отчита скок на желаещите да са общопрактикуващи лекари – от 5,9% в миналия випуск, сега са 8%. Но под 1% е резултатът за спешна медицина. Леко повишаване се наблюдава на процента желаещи да се занимават с научна работа (3%).

Анкетата показва и още една добра новина - в три поредни випуска се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване броя на оставащите в България, отбелязват от МУ-София. В новия випуск те вече са 50%. Като най-силен мотив да останат в България абсолвентите отново посочват семейството и приятелите, както и дълга към родината. Сред желаещите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират САЩ (10%) и съответно се увеличава интересът към страните от ЕС (71%). Няма промяна в причините за напускане - по-високо заплащане, по-добра здравна система и техническо оборудване.

По традиция тържествената церемония по връчването на дипломите на младите лекари ще се състои в Зала 1 на НДК в присъствието на ръководствата на Медицинския университет и Медицинския факултет, семействата на абсолвентите, политици, общественици, директори на здравни заведения  и др.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: