Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стаматов: Учениците няма да тръгнат с "Калашници", няма да сложат и противогази
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:35 / 28.04.2023Коментари (0)241
©
Учениците от 10-и и 11-и клас от следващата учебна година ще имат часове по военно обучение. Идеята получи одобрението на Министерския съвет.

"Военното обучение има за цел да информира учениците и малко да ги запали за военна служба, но нищо повече. Пет часа в първи срок, 5 часа във втори срок. Това не е ново, има го от десетина години. Досега беше в 9-и клас, сега малко се качва нагоре. Това е решение на Министерството на отбраната, а не на МОН. Много от хората си въобразяваха, че учениците ще тръгнат с "Калашници" в училище. Това няма да стане, нито ще сложат противогази", заяви директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

"Досега военни се срещаха с учениците няколко пъти годишно, за да ги информират какво има в българското въоръжение, как са облечени различните армии. Много от учениците няма как да са се запознали с облеклото и оборудването. След това - с рекламна насоченост за кандидатстване във военно училище, в което няма нищо лошо", каза още гостът.

По думите на Стаматов ролята на хората, които ще работят с учениците, е много голяма. Колкото по-добре подготвена е съответната тема, толкова по-голяма запознатост ще има. Училищният директор отбеляза, че тези часове са в рамките на Часа на класа, който има различни раздели - един от тях е свързан именно с военното обучение.

"Възрастта на 10-и и 11-и е предразполагаща за сериозно възприемане на подобни теми, които са значими за тяхната професионална ориентация. Не се коментират наредбите на военното и образователното министерство, те се прилагат", подчерта Стаматов и добави, че тези часове са малък брой и не променят нищо в подготовката на учениците. 

Пламена Николова от Асоциация "Родители" каза в ефира на "България сутрин", че за военно обучение се отделят сериозни средства по националните програми, докато в същото време спира финансирането на ключови политики и тече абсурден дебат защо децата трябва да получават здравно и интеркултурно образование.

"Имаме подозрения, че Министерството на отбраната по спорен начин решава свой проблем с резерва, като задължава учениците да преминат през него. Големият въпрос е защо военно обучение, а не каквото и да било друго. За мен съдържанието граничи с времена преди Желязната завеса. Опитват да създават напрежение в населението. Няма война, но постоянно се нагнетява напрежение и младите хора си мислят, че имаме враг и трябва да се готвим за война", изтъкна Николова.

Стаматов контрира, че в случая няма нищо националистическо и опасно, а за здравно образование се отделят доста средства, докато за военната тема почти никъде не се отделят ресурси и време.

"Може и без този модул в подготовката на учениците. Българското образование се намира под сериозна заплаха от драстично изоставане в подготовката на учениците. Дължи се на безвремието, в което тънем вече година и половина. Това дърпа образованието ни все по-назад. Увеличението на заплатите е необходимост, но няма да промени качеството на образованието", добави Стаматов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: