Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сравниха българското образование с ножица
Автор: Диана Бикова 13:36 / 17.11.2023Коментари (0)335
© Plovdiv24.bg
Българското образование е като ножица, която все повече се разтваря. Имаме ученици с много високи постижения, но и такива с ниски резултати.  Министерството на образованието и науката и цялата образователна общност имат много работа, за да може по някакъв начин да се доближим двете части на ножицата, към по-добрата страна.

Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на конференция в Пловдив, на която бяха отчетени резултатите от работата по последния програмен период на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Проектите по оперативната програма са възможност за развитие на образователната система и осигуряването на равен достъп и по-качествено образование на всяко дете. Другата възможност е формирането на умения у децата и учениците, което е приоритет на МОН. 

"За да бъде образованието по-добро и по-качествено образованието, то трябва да се преориентира от усвояване и възпроизвеждане на знания към формиране, изграждане на уменията на ХХI век и компетентностите на децата и учениците. В последните 6 години оперативната програма даде много възможности в тази посока" - каза проф. Цоков.

Над 330 000 деца и ученици са подкрепени по проектите на МОН за равен достъп до образование и формиране на умения. Общо 25 000 гимназисти са обхванати от проект "Подкрепа за дуалната система на обучение" и проект "Ученически практики-2“, а над 44 000 - по "Студентски практики-2“. Много от тях вече имат трудови договори и след завършването си са започнали постоянна работа в дружествата, в които са изкарали стажа си, отчете министърът. 

Приветствие към участниците във форума поднесе кметът на Пловдив Костадин Димитров.

"В мое лице вие имате предвидим партньор. Знаете моите усилия за ситуиране на Математическа гимназия в нова сграда в район "Тракия". Успяхме да запазим парцела, а сега имаме много разговори с МОН, за да имаме и финансиране на този незапочнат проект" - каза Димитров. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: