Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специалисти: Култът към съвършената красота е в основата на обсесивните разстройства
Автор: Живко Кръстев 14:58 / 30.01.2024Коментари (0)741
©
Култът към съвършената красота, налагането на определен стандарт от социалните мрежи и медиите, който не е естествен и не съществува, е в основата на обсесивни разстройства и крайности, което е вредно за здравето.  Това коментираха в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ козметологът Станислава Филипова, фитнес инструкторът Димитър Митов и треньорът по личностно развитие Мартин Иванов.

По думите на козметологът Станислава Филипова някои жени са обсесирани към това как изглеждат и дали са харесвани, което води до прекаляването с козметични процедури, а това вече е вътрешен психологически проблем. Според нея се налагат едни стандарти на визия за външния вид, за това какво да се използва като продукти и като рутина, и благодарение на социалните мрежи става едно облъчване, на възприемане на експертност от хора, които реално не са експерти и липсата на консултация с такива. "Аз лично съм връщала клиенти когато са искали нещо, което аз лично съм смятала за нездравословно и неестетически изглеждащо добре. За мен важно като професионалист аз да дам нещо здравословно и да съм спокойна когато човекът излезе от моя кабинет,“ обясни тя.

Фитнес инструкторът Димитър Митов също потвърди, че във фитнес сферата се наблюдава как мъжете понякога са готови на крайности, за да имат добре оформена физика, което води до използването на много големи тежести или различни препарати, които вредят на здравето.

Според треньорът по личностно развитие Мартин Иванов пренебрегването на здравословните норми, за да задоволиш емоционалните потребности са причините за развитие на такива изкривени възприятия. Причините могат да идват още от различни неща: от детството и средата, в която израстваме – училище, университет, така също и влияние от социалните мрежи, изграждащи един друг стандарт. "Важно е човек да се запита откъде идва желанието да изглежда по определен начин, защото най-вероятно това ни е вменено отнякъде.“  

"Социалните мрежи вкарват много стрес и объркване у хората, задавайки определени маркетингови стандарти – хората започват да се чувстват недостойни. Това е тотално изкривяване на мисленето и психиката. Не е нормално да стоиш на нисък процент подкожни мазнини здравословно и хормонално, особено при жените,“ поясни още Димитър Митов.

 

Индивидуалният подход е ключовото в грижата за себе си както на физическо, така и на ментално ниво, смята козметологът. Мартин Иванов също изрази мнение, че в основата на здравословния живот е приемането на отделните специфики, които отличават хората един от друг, а не да се следват и да се подражава на зададени от средата норми. "Средата е много ключова, защото ако сме сред хора, които приемат себе си, ще ни е много по-лесно и ние да приемем себе си. Нашите различия ни правят уникални сами по себе си,“ каза още той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: