Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специалист: Пандемията засяга психиката не само на преболедувалите, но и на здравите!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:33 / 26.11.2021Коментари (0)811
© МУ-Варна
Професор Христо Кожухаров е психоаналитик и психотерапевт с над 30-годишна практика. В момента той оглавява Втора психиатрична клиника към УМБАЛ "Света Марина" във Варна, ръководител е на Катедра "Психиатрия и медицинска психология" в Медицинския университет във Варна и е председател на регионалната организация на Българската психиатрична асоциация. Експертът коментира за Радио Варна актуалната ситуация с пандемията и нейното отражение върху психичното здраве на хората.

По данни на Световната здравна организация от началото на пандемичната обстановка броят на хроничните тревожни разстройства, особено сред по-младите хора, нараства с бързи темпове. И България не прави изключение.

"Разделям пандемията на два основни етапа. Първият е от началото на извънредното положение през март до края на 2020 година. Тогава основният проблем беше в абсолютната неизвестност. Там се появи и вторият проблем - тотално противоположните послания, които даваха специалистите. Според мен именно там е "заровено кучето", казано образно. Оттам започва основният проблем", смята проф. Кожухаров

По думите на специалиста противоречията между медицинските специалисти, членовете на оперативните щабове и политиците са довели до тотален отлив на доверието на обществото.

"Хората спряха да вярват на експертите, защото в щабовете и експертните съвети започнаха да говорят почти всички специалисти, които даваха много противоположни послания. В психологическата наука противоположните послания водят до две неща. Едното е тревожност, а другото е състояние на ступор, в което човек не прави нищо, защото каквото и да направи - все ще е грешно", поясни още проф. Христо Кожухаров.

Според проф. Христо Кожухаров живеем във време, в което хората масово вярват на информации от непроверени източници.

"В необятната мрежа на интернет вече всичко може да се публикува. И тези публикации стават толкова меродавни за някои хора, колкото прочетеното от вярващия в Библията", коментира специалистът.

"След нормализирането на ситуацията през летните месеци наесен отново влязохме отново в една напрегната фаза. За щастие сега вече ги няма тези оперативни щабове и съобщения, които лично на мен ми действаха доста негативно. Аз не съм преживявал войни, но съм чел, че хората са вярвали на това, което им съобщят от бюлетина от фронта. Ако ти съобщят хиляда загинали, значи са хиляда загинали, ако ти кажат десет хиляди - значи са десет хиляди", каза още проф. Кожухаров.

"Както в острата си фаза, така и след това вирусът има преки психологични и психиатрични последици върху хората. Виждам го и аз в болницата. Има много пациенти, които са с тревожно-депресивна симптоматика", поясни началникът на Втора психиатрична клиника в УМБАЛ "Света Марина".

Според проф. Христо Кожухаров, пандемията засяга психиката не само на преболедувалите, но и на здравите.

"Страхът, че можеш да се заразиш, че няма да има място в болницата, той засяга много здрави хора. Това води до стрес и нарушения на съня. Много хора прибягват към прекомерна употреба на алкохол и наркотици, други злоупотребяват със сънотворните или преяждат с храна, за да се освободят от стреса", обясни проф. Кожухаров по повод зачестилите случаи на самоубийства, насилие и депресии.

Проф. Кожухаров е на мнение, че е необходимо да има по-мащабна информационна кампания за ваксините. Той ги сравни с наркокомуните.

"Когато се строиха първите комуни за наркозависими, тогава хората не гледаха с добро око, защото фактът, че в близост до тях ще има наркозависими, ги притесняваше и плашеше. Тогава западните специалисти съветваха да се информират повече хора за комуните. Не можеш да направиш комуна някъде, без да обясниш на хората какво представляват. Така е и с ваксините. Не можеш да искаш от хората да се ваксинират, без да си ги информирал достатъчно", обясни проф. Кожухаров.

"Не можеш да започнеш ваксинационния процес, когато някой министър или възрастен лекар се ваксинира. Българинът няма този тип мислене. Той не се асоциира с някой политик или лекар-доайен", допълни специалистът.

Той стои твърдо зад идеята да се създаде телефонна линия, на която хората да се обаждат и да получават отговори на въпроси, свързани с тяхното здраве и ваксините.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: