Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
София в Топ 50 на най-замърсените градове в света днес, по-добре сме от Берлин, Букурещ и Киев
Автор: Петя Кузева 15:12 / 04.03.2024Коментари (0)781
© Фокус
София попадна в Топ 50 на най-замърсените градове в света днес, ситуацията е малко по-добра от тази в Букурещ и Киев, както и доста по-приемлива от тази в Берлин. Въпреки почивния ден и сравнително по-слабия трафик, въздухът в столицата ни е замърсен, но все пак умерено замърсен според световните стандарти. 

Къде е най-зле?

Улиците на столицата на Виетнам Ханой, бяха обгърнати от гъст смог в понеделник, който драстично намали видимостта поради замърсяването на въздуха, причинено от високите нива на частици от емисиите на превозните средства и финия прах, свързан със строителната индустрия, съобщи Reuters

Нивото на опасни малки частици, известни като PM2.5, във въздуха на Ханой беше 186 микрограма на кубичен метър в края на понеделник, най-високото ниво в списъка на най-замърсените градове в света, според данни, предоставени от AirVisual, който предоставя независима информация за глобалното замърсяване на въздуха чрез приложение за мобилни телефони. 

"Това е лошо за здравето ни", каза Дуонг Ким Оан, 58-годишен жител на Ханой. "Мисля, че замърсяването в Ханой е причинено от голям брой лични превозни средства и фин прах от цялото строителство, плюс това студено време", добави той. Според доклад на Световната банка от 2021 г. емисиите от 8-те милиона превозни средства, регистрирани в Ханой, представляват 30 процента от замърсяването с прахови частици, а емисиите от промишлеността - още 30 процента. Замърсяването "ще засегне дихателната система на хората, карайки хората да се почувстват зле или дори да се задушат", каза Фам Ти Фуонг, друг жител на Ханой.

Близо 100 полета от и до международното летище в Ханой бяха забавени или пренасочени към други градове на 2 февруари поради гъста мъгла и влошаващо се замърсяване на въздуха.

Според класацията на живо, публикувана в понеделник от приложението AirVisual, първите 10 най-замърсени градове в света са съставени от следните градове: Ханой (Виетнам), Техеран (Иран), Чънду (Китай), Краков (Полша), Дака (Бангладеш), Акра (Гана), Дубай (Обединени Арабски Емирства), Ханджоу (Китай), Бишкек (Киргизстан), Чунцин (Китай).

Къде сме ние?

София се нарежда на 50-то място в тази класация с индекс 65, което съответства на умерено замърсяване на въздуха. Румънската столица Букурещ е на 35 място в този списък. Други европейски градове в Топ 50 с по-висок индекс на замърсяване са Берлин (Германия, 11-то място), Вроцлав (Полша, 20-то място), Истанбул (Турция, 24-то място), Прага (Чехия, 27 ), Брюксел (Белгия, 31-во място) и Варшава (Полша, 32-ро място), Будапеща (Унгария, 42-ро място) и Киев (Украйна, 48).

Още по темата: общо новини по темата: 2
21.12.2023 »
21.12.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Случаят "Даная"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: