Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социалист разкри множество скандали по времето на предишната Тройна коалиция
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:33 / 14.02.2014Коментари (3)800
©
Депутатът от "Коалиция за България" Георги Кадиев е имал съмнения за неправомерно възстановено ДДС на плевенска фирма за над 2,5 милиона лева. Това се е случило, докато е бил заместник-министър на финансите в правителството на Тройната коалиция, съобщи самият той пред Нова телевизия.

Кадиев подал докладна, но в крайна сметка не са били взети мерки. Никой не му е дал обяснение, той не е питал:

"Орешарски ми беше шеф, аз съм бил зам.-министър, какво да питам".

Заради случая с въпросната фирма той поискал оставката на тогавашния шеф на НАП Мария Мургина.

Кадиев предложил съвместна среща на министри на финансите и на вътрешните работи, тъй като в казуса били замесени и служители на МВР.

"Считам, че аз бях прав, Пламен Орешарски - тогава в ролята си на министър на финансите, най-вероятно е разпоредил някаква проверка. За две седмици обаче се бяха случили чувствителни промени в доклада и данъчно-ревизионния акт - резултатите от него показваха, че е оказван натиск", коментира Кадиев.

Той твърди, че през годините е имало много скандали. Депутатът даде пример с данъчен директор, който му наредил всеки месец да събира по 10 000 лева за партия, която не е БСП, но била част от Тройната коалиция.

"Аз спуснах до служителите на НАП всякакви връзки с политици да бъдат докладвани на МФ, но никой не докладва. Хората от НАП ги е страх", каза Кадиев.

"Докато аз съм бил зам.-министър на финансите, Йордан Цонев не се е опитвал да влияе на никакво данъчно назначение или данъчно разследване", заяви Кадиев във връзка с вчерашните думи на бившия шеф на митниците Ваньо Танов, че по време на Тройната коалиция на фирми, свързани с Цонев, са възстановявани огромни суми ДДС.

"Възможно е тогава Танов като директор на ГДБОП да е прихванал някакви разговори между министър и служител на НАП", допълни Кадиев.

Танов твърди, че министър се е обадил на човек в НАП и му обяснил да не се притеснява за фирмите, на които трябва да се възстанови ДДС, защото се водят собственост на подставени лица. Става дума за 2005-2006 година по време на Тройната коалиция. Това обаждане било с идеята да се възстановят милион и 600 - милион и 800 хиляди лева на Йордан Цонев, но не директно на него.

"Ако е имало натиск, очевидно аз съм бил прескочен и за първи път чувам за това нещо. Танов също не ми е го казвал", коментира Кадиев.

Той допълни, че в една командировка усетил силно напрежение между тогавашния шеф на НАП Мария Мургина и Ваньо Танов, но никога не разбрал защо.

"Зам.-шефът на митниците Румен Данев, който беше на поста по-малко от месец, е един от най-добрите в системата, аз не съм видял нищо уличаващо", заяви Георги Кадиев.

На 5 февруари Румен Данев напусна поста, който беше заел само преди няколко седмици. Това беше поредната рокада в ръководството на агенцията за последните месеци.

От Финансовото министерство тогава обясниха, че Данев сам е поискал да бъде освободен, но не дадоха повече подробности за мотивите му. Премиерът Пламен Орешарски намекна, че разполага с неблагоприятна информация за Данев.

Думите на Орешарски Георги Кадиев определи като некоректни. Депутатът отбеляза, че въобще не е дадена възможност на Румен Данев да се защити.

"Убеден съм, че Данев не е напуснал по собствено желание, тази работа беше неговият живот. Сигурен съм, че е лоялен на системата", коментира Кадиев.

На въпрос дали според него има корупция в митниците, той посочи, че от осем месеца има директор и само един заместник и двама души не могат да свършат работата.

На въпрос кой махна Данев, Кадиев отвърна: 

"Това може да ви каже единствено министърът на финансите. Дори самият Румен Данев вероятно не знае".


Още по темата: общо новини по темата: 201
15.07.2014 »
24.06.2014 »
05.06.2014 »
04.06.2014 »
04.06.2014 »
02.06.2014 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това пък "лайно" ще се спомине от мъка , че не е сред олигарсите от БКП
Aнонимен
на 14.02.2014 г.
+2
 
 
то и за тяхната коалиция се говори същото.
Aнонимен
на 14.02.2014 г.
+2
 
 
А защо е мълчал толкова години този политически хамелион.Защото е комунист и такъв ще си остане ,независимо в коя партия и с кого ще влезе в съдружие.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: