Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:25 / 28.04.2024Коментари (0)1129
©
Нямам никакви политически, икономически, бизнес обвързаности. Това е личен избор и лична покана на г-н Главчев, с който се познаваме от години и имаме прекрасни взаимоотношения. Тази покана беше наистина изненадваща за мен, но въпросът беше "имам нужда от теб“ и това създаде ангажимент и мотивация. На другия ден идва кризата от това дали трябваше да приема предложението, но си дадох сметка, че това има и своите предимства." Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев

"Това е първият кабинет, който няма политическа обвързаност. В този ред на мисли това изглежда като кабинета сираче", допълни Милошев. 

Изказването на Слави Трифонов

След назначаването на Евтим Милошев за министър на туризма Слави Трифонов коментира, че Милошев вероятно е избран, защото сигурно е турист.

"В живота ми със Слави Трифонов ме свързва много голяма биография. Няма да го коментирам, така е избрал – така е казал", отговори министър Милошев. 

Цените на шезлонгите и чадърите

"Това е част от концесионните и договорите за наем. Това е условие, при което кандидатстващите, когато са получили тези договори, по тяхната оферта са заложили пределна цена на шезлонгите и чадърите, т.е. не могат да надхвърлят тази цена. Пределните цени са заложени в концесионните и договорите за неми", каза пред бТВ служебният министър на туризма. 

Какъв туристически сезон очакваме?

По думите на Милошев тази година ще имаме устойчив и добър летен туристически сезон.

"Смятам, че ще има ръст – някъде около 15%, а може и по-малко, но между 10 и 15% и това е много добре. Отчитаме, че възстановяването след COVID-19 в България върви сравнително бавно и не с темповете на другите държави", обясни той. 

Въпреки това, Милошев отбеляза проблема с недостига на кадри. Решението му е във вноса на работна ръка от трети страни – Бангладеш, Пакистан, Индия и Таджикистан, където работната ръка е най-евтина. 

"Българите не достигат. Не достигат кадри особено на по-ниските нива. Това е друг проблем с политиката по отношение на издигането на престижа на професиите в туристическата сфера. Сезонността на работата също оказва влияние, защото това е работа, която е само за няколко месеца. Ние вече не сме толкова атрактивна дестинация за работници от Турция, Молдова или Украйна, не сме толкова скъп пазар, както е сърцето на Европа", допълни Евтим Милошев.

За да се справим с недостига на сезонни работници, депутатите приеха промяна в Закона за чужденците, с която се улеснява издаването на визи. 

ДДС за туроператорите

От 1 юли ДДС-то за туроператорите трябва да се вдигне от 9% на 20%. 

"Нищо не можем да направим, защото това е законово положение. Може да се разсъждава в посока дали не може при правоотношения, които са започнали при условията на 9% ДДС, поне за този сезон да не се налага туроператорите да плащат тази разлика. Все пак има държавна подкрепа в това отношение, защото деветте процента се плащат само върху маржа, а не върху целия обем", обясни министърът на туризма.

Още по темата: общо новини по темата: 584
08.05.2024 »
22.04.2024 »
17.04.2024 »
07.04.2024 »
07.04.2024 »
28.06.2023 »
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: