Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Следователите застават срещу законопроект за разследване на главния прокурор
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:41 / 28.04.2023Коментари (0)298
©
Камарата на следователите в България възрази с писма до Европейския парламент срещу законопроект за разследване на главния прокурор, информират от КСБ.

Камарата изпрати писма до председателя на Европейския парламент (ЕП), заместник-председателите и председателите на парламентарни групи в ЕП относно внесения от Министерски съвет в Народното събрание законопроект за разследване на главния прокурор и за премахване на възможността действащи магистрати да са членове на Висшия съдебен съвет.

В писмото на КСБ се изразяват опасения от нарушаване на принципа на върховенството на закона в България и се посочват конкретни текстове от законопроекта, противоречащи на Конституцията и действащото законодателство.

От КСБ посочват, че действащите норми на закона следва да бъдат допълнени само при наличие на конституционна търпимост на същите, а не просто да бъде създаден правен механизъм, без да е ясно дали той ще заработи и ще бъде ефективен.

Недопустимо е предложението "на върховен съдия да се възлагат прокурорски функции по анализ на обосноваността на подадения срещу главния прокурор сигнал и да му се възлага да се произнася по него". Изборът на съдии за неприсъща им дейност противоречи на статута им, а обвинителната функция е предоставена от конституционния законодател на прокуратурата (чл.127, т.3 КРБ), пише в становището.

Предложението за назначаване на съдия за заместник на главния прокурор с една единствена роля да осъществява контрол върху действията на прокурора за разследване срещу главния прокурор, не е конституционно търпимо, тъй като се създава длъжност единствено с оглед личността на обвиняемия, а това е недопустимо в една правова държава, се казва в писмото.

От КСБ посочват, че с въвеждането на нова фигура - "Контрол върху действията на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор" в законопроекта, се цели създаване на паралелна структура в самата прокуратура. Тя е конкретно за разследване на главния прокурор и неговите заместници, т.е. за шест или седем лица се предвижда да има специален ред за разследване, което категорично е в нарушение на Закона за нормативните актове. Възниква и въпросът кой ще контролира контролиращия прокурор?

В мотивите на законопроекта не е ясно посочено защо срокът за разследване на престъпление, извършено от главен прокурор, е две години. Не е посочено, ако в този срок разследването не приключи и "разследващият прокурор" се възстанови на заеманата преди това длъжност, как се процедира при липса на други желаещи да разследват главния прокурор.

В писмото си до Европейския парламент от Камарата на следователите посочват, че предложеният законопроект има и редица други недостатъци, които ще се отразят отрицателно на наказателния процес. Така например, ако бъде въведена фигурата "лице, направило съобщение за извършено престъпление“, тя би утежнила и без това тромавия процесуален ред.

Законопроектът въвежда и основанието за обжалване на постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство за извършено тежко престъпление пред съда да е на две инстанции. От КСБ посочват, че подобен контрол би иззел конституционно определените функции на прокуратурата, би натоварил прекомерното съдилищата и прокуратурите, а резултатът ще е скъпо и забавено правосъдие.

Относно частта от законопроекта, предвиждаща изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, касаеща възможностите за избор на членове на ВСС от квотата на Народното събрание, според Камарата предложението да не може да се избира между действащи съдии, прокурори и следователи, а само между "хабилитирани учени по правни науки, адвокати и други юристи", не са обосновани. "Освен, че така формулирана въпросната норма би била дискриминационна, това няма да доведе и до по-добра работа на ВСС, няма да реши и вътрешните проблематики", категорични са от КСБ.

В заключение се обръща внимание на ръководството на Европейския парламент и европейските депутати, че така предложеният законопроект съдържа редица противоконституционни норми. Приемането му ще противоречи и на цялото законодателство, а целите, които той може да изпълни, са единствено и само политически.

Още по темата: общо новини по темата: 80
15.04.2024 »
30.03.2024 »
21.02.2024 »
15.01.2024 »
13.01.2024 »
10.01.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: