Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След въпрос на Емил Радев ЕК се ангажира да подпомогне финансово България при нова мигрантска криза
Автор: Пламена Николова 09:44 / 02.06.2020Коментари (0)364
©
Европейската комисия има готовност да предостави както финансова, така и техническа помощ на България в случай на засилен мигрантски натиск по външните ни граници. Това става ясно от писмения отговор, който евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев получи от еврокомисар Илва Йохансон.

Заради засиления мигрантски натиск на турско-гръцката граница в края на февруари и началото на март, българският евродепутат и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент попита ЕК каква подкрепа би получила България, ако се окаже изправена пред мигрантска криза, подобна на възникналата в Гърция.

За да гарантира ефективно опазване на европейската външна граница, страната ни изразходва значителни средства, които засягат комплектуване на личния състав, плащане на командировки, укрепване на материално-техническата база, повишаване на мобилността и готовност за действия при кризи, аргументира се Емил Радев, внасяйки въпроса си в момент, когато само на 30 км от границата ни с Гърция имаше струпване на нелегални мигранти, а хиляди се опитаха да преминат турско-гръцката граница.

В отговора си към българския евродепутат Илва Йохансон – еврокомисар с ресор "Вътрешни работи", изрази готовност Европейската комисия да помогне на България при евентуални кризисни ситуации. От ЕК припомнят, че тази помощ ще е в допълнение на вече получените 140 милиона евро по националните програми за фондовете в областта на вътрешните работи за периода 2014 – 2020 г.

"Това включва 20,2 милиона евро по линия на фонд "Убежище, миграция и интеграция“, 83,4 милиона евро по линия на фонд "Вътрешна сигурност — граници“ и 36,4 милиона евро по линия на фонд "Вътрешна сигурност — полиция“, се отбелязва в писмения отговор. В него се посочва още, че "в периода 2015 – 2020 г. България е получила 180,3 милиона евро, предоставени чрез 14 споразумения за безвъзмездна спешна помощ". От тази сума 133 милиона евро са за действия във връзка с управлението на границите.

"Комисията е готова да предостави допълнително налично финансиране за посрещане на нововъзникващите нужди", уверява комисар Йохансон. Тя изтъква още, че "ако е необходимо, Комисията е готова да предостави и техническа подкрепа на България, в партньорство с Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Европол". "Тази подкрепа може да включва разполагането на екипи за съдействие в управлението на миграцията, укрепване на административния и оперативния капацитет за извършване на граничен контрол, процедури за предоставяне на убежище, проверки за сигурност на лицата, които са преминали външните граници, както и връщане на граждани на трети държави, които не се нуждаят от закрила. В случай на нужда Механизмът на ЕС за гражданска защита също може да бъде задействан", става ясно още от писмения отговор на Илва Йохансон на въпроса на Емил Радев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: