Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След 38 години гонят пенсионерка от ведомствено жилище, съседите събират подписка в нейна защита
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:49 / 21.06.2023Коментари (8)256
© БНТ
Подписи в защита на жена, която трябва да освободи ведомствено жилище след 38 години живот в него, събра цял блок в столичния квартал "Младост". Съседите се обединяват, за да може пенсионерката Надка да остане в дома си. Историята разказва националната телевизия.

В края на май 68-годишната Надка Илиева получава писмо да освободи жилището, в което живее вече 38 години. То е собственост на Министерски съвет, който го придобива след закриването на Държавния комитет по планиране, към който е работила навремето тя. Сега събира багажа си, макар да няма къде да отиде.

"Смятам просто да заключа вратата, да оставя всички подобрения, всичките мебели, защото и за тях трябваше да платя на някой, за да ги изхвърли. Няма къде да ги занеса, това е истината", споделя Надка Илиева.

От Министерския съвет посочват, че Надка не отговаря на критериите да продължи да живее там. В закона е записано, че ако доходът ѝ надхвърля 24 минимални заплати за последните две години, няма право на ведомствено жилище. От администрацията смятат доходите ѝ заедно с тези на мъжа й, макар двамата да не живеят от години заедно. На практика Надка разчита само на пенсия от 584 лева. Работила е допълнително, но заради операция вече не може. "На минимална заплата - чистачка в училище", казва тя.

Първият ѝ мъж умира в катастрофа, в колата е и тя, тогава бременна, а след това губи детето. Надка няма свои деца. С малкото пари, които има, помага и на мъжа си, и на неговите деца, макар да ги вижда рядко.

"Отгледахме децата, аз работех тук на по три места, защо тогава не ми поискаха доходи. Всичките пари изпращах там, защото те отидоха да учат в Белград", обясни жената.

Надка има и 50% нетрудоспособност. Когато научават, че има един месец срок да напусне апартамента, съседите ѝ реагират незабавно.

"Аз предложих да направим подписка в нейна защита, да я подкрепим да остане да живее тук, защото тя е изключително примерен съсед, помага в почистването, с всичко, грижи се изключително добре за дома, в който живее. Няма къде да отиде, няма къде да я настанят. Смятам, че цял живот е работила достойно и честно и нямат право да изгонят един възрастен човек", посочи Бонка Бензарова, съседка.

"Нашата съседка заслужава това нещо, и се надяваме да успеем. От тези 38 години, откакто познавам Надка, тя се включва активно в нашите общи мероприятия. Това е основно почистването, плаща си редовно вноските", обясни домоуправителят Димитър Христов.

Съседите ѝ успяват през годините да купят ведомствените жилища, но Надка не успява. В отговор до БНТ от Министерския съвет посочват, че ѝ дават допълнително време да напусне жилището.

"Министерският съвет не възразява срокът за освобождаване на жилището да бъде удължен и в близките месеци не възнемерява да предпиема действия за принудително изземане на имота", посочват те в своя позиция.

Докато го напусне обаче, наемът ѝ от 72 лв. сега, вече ще е по пазарни цени - 797 лв., с 200 лв. повече от пенсията ѝ.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.06.2023 г.
0
 
 
Министерски съвет е на ПП, това си избрахте София, това ще сърбите! Жалко за жената.
Aнонимен
на 22.06.2023 г.
0
 
 
Ами вместо да е пращала пари на чуждите деца и на мъж с когото "УЖ" не живее, да беше си го изплащала. Сега да отиде при мъжа си и децата му. Сама си е виновна.
Aнонимен
на 22.06.2023 г.
0
 
 
Ами наема как са изчислили ? Висока сума! Явно е многостаен... Да предложат алтернативно по-малък, има варианти. Но гадовете го искат за някого, ясно е!
Aнонимен
на 22.06.2023 г.
-1
 
 
Гадове, гадове, гадове... Нямат търпение да изчакат смъртта на тези хора, които са живяли в мизерия, без да крадат, които са създали за тях това, което гадове сега "цоцат" от държавното виме. Гледат само и само себе си, бързат, защото на врата стои следващия кандидат за цоцане... Наистина започвам да мисля, че от нас вече нищо не зависи в тази държава... Ние сме стадо, което "подхранват" от време на време с НАШИТЕ пари.
Aнонимен
на 21.06.2023 г.
0
 
 
Някой чиновник си е харесал апартамента на жената,ще я изхвърлят,той ще се настани и след време ще го купи.До болка позната ситуация!
0
 
 
До един апартамент ли опря Министерския съвет? Къде да отиде жената?Ако не се реши този проблем в нейна полза, значи сте съвсем безчовечни! На тази възраст кой ще й даде заем, за да купи жилището?
+1
 
 
Срамно отношение на държавата. Редно е да оставят жената на мира, единичен и изолиран случай. Не става въпрос за измама, а заварено положение.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: