Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След 17 часа дебати НС остана без кворум, разглеждат Изборния кодекс до край на следващо заседание
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:44 / 02.12.2022Коментари (0)333
© БНТ
Близо 17 часа депутатите обсъждаха в пленарната зала промените в Изборния кодекс. Разглеждането беше съпроводено от дълги дебати, бавене и скандали, съобщава БНТ.

След 1.30 часа председателстващият парламента Кристиан Вигенин поиска проверка на кворума. Въпреки че залата беше пълна, се регистрираха едва 34 депутати. Вигенин обяви, че дебатът по Изборния кодекс продължава, но гласуването прекъсва поради липса на кворум.

След почивка и председателски съвет, депутатите разгледаха още два параграфа и приключиха работа. Гласуването и разглеждането на кодекса до край остана за следващото заседание.

Какво успяха да гласуват депутатите до момента:

На следващите избори ще гласуваме и с хартия, и на машини.

Резултатите ще се записват и на флашки. Но протокол от машината няма да се разпечатва.

Район чужбина остана, но без яснота за броя на определянето на мандатите зад граница.

Вместо тъмни стаички ще има паравани.

Ще има и видеозаснемане в изборния ден.

Заявленията за нова секция в чужбина остават 40.

Ето хронология на дебатите в парламентарната зала:

Със 124 гласа "за" НС реши да върне хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 избиратели. С подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП беше решено да се гласува смесено.

ГЕРБ-СДС и БСП подкрепиха изненадващо предложение на ДПС да отпаднат сегашните машини с тъчскрийн и да бъдат въведени сканиращи устройства. Това предложение по-късно беше отхвърлено, но събуди напрежение. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха залата в знак на протест.

Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори пред наблюдатели и представители на партиите и коалициите.

"ЦИК не може да налага и ограничение на лица на база на образователни критерии", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Всеки, който иска да има достъп до изходния код, за да няма съмнения", каза Божидар Божанов от ДБ.

Отхвърлено беше предложението на "Възраждане" за видеозапис на изборния ден.

Депутатите приеха за отпечатването на бюлетина от машинното гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити, които са различни за всеки избор.

Народното събрание запази район "Чужбина".

"Продължаваме промяната" настояха да се изработи методика за броя на мандатите зад граница. ГЕРБ- СДС предложиха в по-спокойна атмосфера след приемането на кодекса да се изготви експертна група за целта.

Асен Василев, ПП: Какво става с район чужбина, госпожо Атанасова? Ако има предсрочни избори, МИР чужбина ще трябва да е избирателен район. Тук е моментът не само да го възстановим, но и да дадем насоки на ЦИК на каква база да се разпределят мандатите. Преброяването излезе официално и то също трябва да бъде отразено в разпределение на мандатите. Нашето предложение беше това да стане на база на данните, които между ЕСГРАО и МВР какъв е броят на гражданите, които през последните 6 месеца не са влизали в страната.

Йордан Цонев - председателстващ: Мъртви души няма. Душата живее вечно. Това да разведрим обстановката.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Нашата глупа ще отхвърли предложението да няма МИР чужбина. Смятам, че в момента на второ четене ще бъде трудно в настоящия закон да внесем методиката за разпределение на мандатите като текстове. Методиката предлагам да обсъдим в по-спокойна атмосфера. Да формираме работна експертна група с МВР и ГРАО, за да няма ощетени български граждани и ощетени райони тук. Защото никой не е правил преброяване в чужбина.

Асен Василев: Аз не мисля, че преброяването в чужбина е възможно. Можем да го напарвим като засечем две бази данни - ЕСГРАОН и МВР. Промяната не е правена до сега, но няма драматично да промени изборния резултат.

НС реши ЦИК да предоставя достъп до кода на машините на партиите с над 4% на последните избори

Мирослав Иванов, ПП: Да, не трябва да се бърза, но от ГЕРБ го разбраха, когато сме на второ гласуване.

Петър Чобанов, ДПС: Къде в ЕС има район "Чужбина" и как той е уреден?

Искрен Митев, ПП: Ние всеки път напомняме на хората в чужбина защо те са избягали от България. Мъртвите души много често решават изборите за някои партии.

Мирослав Иванов: В коя държава от ЕС 25% от нейното население живее в чужбина. Господин Манев вие сте тези, които изгонихте българите в чужбина. Проблемът е само във вашите глави. Правите внушения, че изборният процес може да бъде манипулиран.

Йордан Цонев: Да не забравяме, че 500 000 български граждани бяха депортирани с етническо прочистване.

Мустафа Карадайъ, ДПС: В секцията положените подписи са 168, разписките са 168, гласовете от машинното гласуване са 168. Действителните гласове са 166. Двата гласа някъде са изчезнали и то някъде в машината.

Божидар Божанов, ДБ: Когато се развяват протоколи от трибуната, този, който ги развява да казва номера на секцията, за да може да се провери.

Асен Василев: Внесли сме искане за изслушване на председателя на ЦИК, за да каже има ли несъответствие в протоколите.

Мустафа Карадайъ: Този дебат трябва да продължи, за да стане ясно какви машинации стават с машините.

Цветелина Заркин, ПП: Не е имало разминаване между протокола и контролните разписки.

Цончо Ганев, "Възраждане": ПП вече си изсмукват от пръстите какви простотии да кажат.

Депутатите решиха: тъмната стаичка остава в историята и се заменя от паравани за гласуване.

Нов скандал предизвика решението секционните комисии да броят бюлетините от машините:

Петър Куленски, ПП: Мнозинството на хартиената бюлетина има единствено намерение е да се върнат изборните манипулации. Единствената цел е да се върнат времената, когато Бай Ганьо от ГЕРБ правеше избори.

Георги Свиленски, БСП: На IT език ли да ви кажа? Ще се брои и машините не са принтери.

Асен Василев, ПП: Аз протокол от машината не виждам. Как ще се провери дали комисията е броила правилно. Внимателно четете текстовете, защото иначе ще произведете буламач.

Кирил Петков, ПП: Премахваме машинните протоколи и връщаме протоколите на ръка.

Надежда Йорданова, ДБ: Това означава връщането на човешката грешка в пълен мащаб. Връщаме опашките и недоверието. Връщаме сгрешените протоколи. 14 934 грешки в протоколите през април 2021. В близо една четвърт има несъответствия. 1 169 грешки в протоколите ноември тази година. Връщаме часовника назад.

Рамадан Аталай, ДПС: Чух Кирил Петков със сълзи как имало подправени протоколи. Предложихме Ви да не влезете в схемата на подменинте протоколи. Ако бяхте тука, ако не бяхте излизали да посрещнете бащата на Кирил Петков, щяхте да видите машините - сканиращите.

Мартин Димитров, ДБ: Ако отпадне машинният протокол, следващите избори ще бъдат изборите с най-много грешки.

Любен Дилов, ГЕРБ-СДС: Аз разбирам какво правите. Имам по-висока клубна култура и мога да изкарам 52 часа тука. Поне измислете аргумент, с който не сте съгласни с преждеговорещите.

Цончо Ганев, "Възраждане": 12 часа е, искаме да пуснат химна на България.

Росен Желязков, председателстващ: Чисто технически трябва да видим може ли. Иначе бих го пуснал от своя телефон. Нямам плеър пред себе си.

Две гласувания по-късно, химнът зазвуча в зала.

Божидар Божанов, ДБ: Предлагам да отпечатваме протокол.

Асен Василев, ПП: Към протокола се добавя разпечатка от машинния протокол.

Мартин Димитров, ДБ: Тройно броене предлагате вие. Толкова грешки никога няма да е имало. Това ще са най-скандалните избори.

Асен Василев, ПП: Единственият вариант данните от машината да бъдат извлечени е пред съда след оспорване. Това означава на всеки следващи избори - 12 000 дела в съда.

Даниел Лорер, ПП: СИК брои вота на хартия. СИК преброява машинните вотове. Какво беше толкова недопустимо машините да броят и те? Прозрачността на изборите е само наш приоритет, не ваш.

Рамадан Аталай, ДПС: За да няма грешки какво трябваше да направите - да гласувате с бюлетина и да пускате в сканиращата машина.Асен Василев, ПП: Единственото, което трябваше да направим, е да не пипаме Изборния кодекс.

В 1.30 часа през нощта председателстващият Кристиан Вигенин констатира, че няма кворум.

"Моята преценка е - да продължим обсъждането и дебата, а гласуването ще стане, когато има кворум", каза той.

"Вие отчетохте 34 човека. Ако смятате, че е редно с 34 човека да се обсъжда Изборния кодекс, това е безумие", каза Кирил Петков.

"Вие можете да имате партийна заръка да изнасилите Изборния кодекс. Това е гавра и опит по тъмна доба да се откраднат гласовете на българските граждани, а след това да крадете и от бюджета. Ние ще стоим тука. Никакви кристали. Имаме една водичка. Това е", каза Асен Василев.

Още по темата: общо новини по темата: 82
27.01.2023 »
24.01.2023 »
24.01.2023 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
23.12.2022 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Реформи в БДЖ
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: