Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След 16-годишно отсъствие от страната, българско семейство се сблъска челно с бюрокрацията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:59 / 16.09.2022Коментари (10)253
© БНТ
Семейство от Дупница, завърнало се от Великобритания, не може да запише децата си в българско училище. Причината липса на ЕГН на двете момчета, които са с британско гражданство.

След 16 години емигрантство семейството на Ивайло продава всичко във Великобритания и се завръща в България заедно с двете си деца. Родителите започват процедура за издаването на български паспорти на децата, но се оказва, че те имат само британски актове за раждане. Без специално удостоверение с печат – апостил, на децата не може да бъдат издадени ЕГН-та както и български актове за раждане.

"Изпратили сме обратно във Великобритания актовете за раждане, изчакваме тези апостили, услугата е 30 паунда на страница, чакаме ги да дойдат, нямам идея, по принцип е 20 работни дни, но никой не може да каже колко време ще отнеме", казва Ивайло Христов.

Докато родителите чакат легализация на документите, възниква нов проблем – не могат да запишат децата си в българско училище.

"Върнахме се във Великобритания, отидохме в училището където е завършил големия, издадоха ни документи с 3 години назад. Това ни поискаха от РУО-Кюстендил. Извадихме ги, донесохме ги, само че се оказва, че тези документи са едни хвърчащи листове. Опитахме да легализираме тези документи, само ги преведохме, защото нямат апостил. Връщаме се втори път във Великобритания, отиваме в училището за апостил, от училището ни казват, че тази процедура от 90-та година е премахната. Пратиха ни в общината, където живеехме Есекс – отидохме по същия начин, печати няма. Накрая се оказва, че евентуално можем да си заплатим на частни адвокати там, които да заверят този документ. Сумата варива между 80- и 120 паунда на лист за заверката", казва бащата.

След среща в Регионалното управление на образованието в Кюстендил все пак се стига до компромисно решение – след заявление от страна на родителите се очаква да бъде разрешено децата да посещават училище и да присъстват на часовете, но без да са записани. От училищния инспекторат казаха за БНТ, че двете деца ще бъдат записани в първи и осми клас в момента, в който имат издадени единен граждански номер (ЕГН) или личен номер на чужденеца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аман от фейсбук революционери. Първо защо нямат български паспорти т.е. гражданство още с раждането. Полага им се, ако родителите им да го направили. Второ, защо се сещат септември. Един телефонен разговор или имейл още през пролетта т.е. на време да се информират. Така направи моя позната и когато се обади септември първо и казаха, че не записват повече деца, но след уточнение, че още през пролетта е записано естествено намаше проблем. И аз живея в чужбина и българите се мислят за много важни, като са живяли или живеят в чужбина.
0
 
 
И защо не направихте нищо, за да имат и българско гражданство? В Обединеното Кралство няма ли българско консулство? Пропускът си е изцяло ваш. Няма защо да вините когото и да било. Не че в България всичко е цветя и рози, но не зная случай на някого да е отказан бг гражданство.. Особено при двама родители българи.
+1
 
 
И сигурно са отишли да запишат децата в училище на 1ви септември. А може би на 14ти?Немарливост. Не им е виновна държавата. Навсякъде е така.
+1
 
 
Дааааа, някой не си е свършил работата! Кой ли? Още след раждането на хлапетата този проблем се урежда бързо и лесно! Явно са били обидени на България и ...... Сега, какво стана? Хайде обратно в гадната родина! Да ама тука поне сме хора....пускат децата като слушатели, а ако беше в Англия нямаше и здрасти да им кажат! Парадокси, парадокси!!!
0
 
 
Пълни глупости! След 16 години във Великобритания би трябвало да знаят какво се прави, ако искаш детето ти да има българско гражданство! Хиляди българи живеещи на Острова го знаят. Българския закон си казва много ясно каква е процедурата, а пък тези избрали за децата си да бъдат англичани само с английски паспорти . Никой не им е виновен! Също след 16 години би трябвало да знаят как , къде, кой поставя апостола на британските актове за раждане! Разисква се тази тема от 10 години в българските групи за взаимопомощ във Фейсбук даже. У вие журналистите пишете глупости.
0
 
 
Сетила се Мара да се побара. Дремали 16 години сега мрънкат.
+1
 
 
Проблемът не е в бюрокрацията, а в немарливите родители.
0
 
 
Хайде, хайде - така е навсякъде. Не ни правете на маймуни. Преводът на документи навсякъде е скъп.
0
 
 
Затова още децата като са родени във Англия пращат на някой роднина акта за раждане със апостил и прввят ЕГН на децата си..Нека да имат двойно гражданство,никога не се знае къде ще е по-добре за тях
+1
 
 
И какъв е проблема на деца на български родители да бъде издадено български гражданство?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: