Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скрепиха ли сглобката ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?
Автор: Самуил Иванов 22:54 / 09.09.2023Коментари (0)391
© БТА
Новата парламентарна сесия започна преди седмица. Депутатите смениха сградата, за да се завърнат в бившия Партиен дом, където те вече коват законите в страната.

Рестартът на законодателната дейност, означаваше и рестарт на лидерските срещи между първите две политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В продължение на две седмици се спекулираше относно това дали лидерите на двете партии са се събрали, за да възобновят диалога помежду си.

Припомняме, че Бойко Борисов обвини кабинета на Николай Денков в извършване на чистки чрез смяната на ръководствата на Българския спортен тотализатор и на Държавната консодалиционна компания. Лидерът на ГЕРБ дори заплаши с оттегляне на подкрепата на парламентарната група и сваляне на правителството. На следващия ден Кирил Петков се обърна към Борисов с апел "да му вдигне телефона, за да не си разговарят през медиите“. Той напомни, че първата политическа сила има над 10 заместник-министри в настоящето правителство.

Така още на първия ден от новата есенна сесия Борисов заяви пред журналистите, че Алексей Петров е имал участие в съставянето на правителството. Впоследствие бившият премиер уточни, че всъщност бизнесменът е създал логистиката за срещи между него, Кирил Петков и Асен Василев.

Обект на спекулации стана и въпросната среща. Появиха се твърдения, че тримата лидери са срещали тайно в Самоковския манастир. През тази седмица премиерът, който извънредно бе в Народното събрание, за да представи актуална информация относно наводненията по Южното Черноморие, заяви, че неговата кандидатура е била обсъждана преди въпросната среща. По този начин Денков де факто потвърди, че въпросният разговор в манастира се е състоял.

Неговият коментар бе провокиран от думите на Станислав Балабанов от "Има такъв народ“, който обвини Денков, че не е наясно как се управлява страната в действителност, след като не знае кога и с кого се срещат Кирил Петков и Асен Василев.

Близо седмица никой от ръководителите на "Продължаваме промяната“ не коментира думите на Борисов. През тази седмица обаче Кирил Петков потвърди, че Алексей Петров е имал логистично участие в преговорите между най-големите партии в 49-ото Народно събрание, за да може да стартира диалога.

Той добави и че е договорена законодателната рамка, която да бъде приета до местните избори – това са законите по ПВУ, за еврозоната и довършване на процедурите за приемането на България в Шенген.

Така на пръв поглед сглобката изглежда скрепена – или поне на този етап.

Десислава Атанасова също потвърди думите на Петков. Тя дори уточни, че лидерите на партиите се срещат и разговарят помежду си.

Интересен момент от тазседмичните изявления на политиците бе уточнението, направено както от Кирил Петков, така и от Десислава Атанасова, че ДПС участват в лидерските срещи.

"Колегите и без това участват в разговора за подкрепа на конституционни промени, защото в тази сесия това ще е един от акцентите на работата на пленарната зала и на нас народните представители“, заяви Атанасова.

Правителството ще продължи да работи до момента, в който управляващите политическите сили действат заедно. Премиерът продължава да твърди, че координацията между министрите върви отлично: "Щастлив съм с хората, които участват в кабинета“.

Той обаче изрази съмнения около доверието си към ГЕРБ-СДС. Денков каза пред журналистите, че ще се довери на некоалиционните си партньори тогава, когато всички приоритетни закони са приети.

В отговор на това Десислава Атанасова заяви следното: "Доверието се гради толкова трудно между нашите две политически коалиции, че всяка дума би била в повече и би натежала. Ще преглътна думите на г-н Денков, без коментар“.

Още по темата: общо новини по темата: 1090
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
14.05.2024 »
13.05.2024 »
предишна страница [ 1/182 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Земетресения в България
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: