Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сключени са първите 780 договора за 196 млн. лв. по Плана за възстановяване
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:17 / 13.04.2023Коментари (0)217
© МИР
Мярката "Технологична модернизация" е първата по Плана, Министерството на иновациите и растежа осигури допълнително над 32 млн. лв., за да може повече от класираните фирми в страната да получат финансиране, съобщиха от МИР.

Министерството на иновациите и растежа (МИР) сключи първите 780 договора (от общо 953) по процедурата от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) "Технологична модернизация". Одобрените за финансиране кандидати по сключените до момента договори ще получат общо 196 363 435 лв.

Средствата ще бъдат използвани от микро-, малки и средни предприятия от цялата страна за закупуване на машини, съоръжения, оборудване и специализиран софтуер, с които да повишат ефективността на производствените си процеси. Документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. Процедурата беше насочена предимно към производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими бяха още предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност.

Според правилата на процедурата кандидатите имаха възможност да пристъпят към изпълнение на дейностите по проектите си, които са свързани с избор на изпълнител още след подаване на предложенията си за инвестиция и преди сключване на договорите. Кандидатите със сключени договори, които са се възползвали от посочената възможност, вече могат да започнат с изпълнение на планираните от тях дейности по доставка на предвидените за закупуване в проектите им активи, уточняват от Главната дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към МИР.

От там информират, че продължава поетапното сключване на договорите и с останалите одобрени за финансиране кандидати, които са доказали, че отговарят на изискванията за получаване на евросредства.

Министерството на иновациите и растежа осигури допълнително над 32 млн. лв., за да може повече от класираните фирми в страната да получат подкрепа. Така, общият бюджет на мярката в подкрепа на бизнеса става от 260 млн. лв. – над 292 млн. лв.

"Средствата се прехвърлиха от техническата помощ към бюджета на процедура и по този начин е осигурено финансиране за допълнителен брой проектни предложения за изпълнение на инвестиции от резервните списъци по процедурата“, уточни главният директор на ГД ЕФК Илияна Илиева. С допълнителния ресурс ще се осигури възможност и фирми от резервите списъци да получат средства, освен одобрените 953.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: