Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандал за правата на култовия сериал "Под прикритие": Законно ли е да има продължение 
Автор: Неда Узунколева 22:22 / 08.02.2024Коментари (0)470
©
Преди няколко дни БНТ обяви, че култовият сериал "Под прикритие" се завръща за шести сезон. Това зарадва зрителите, но породи полемика. 

Сценаристът на "Под прикритие" и водещ в радио "Фокус" Георги Иванов написа в своя фейсбук: "Използването на марката Под Прикритие е отчаян опит за ПР. Да не говорим, че БНТ нямат правата въху историята и героите. Под прикритие беше успешен и приключи като успешен проект. Въпрос на хигиена е така и да си остане." 

БНТ обяви шестия сезон на официална пресконференция. На нея присъстваха режисьорът Виктор Божинов, сценаристите Ваня Николова и Борислав Захариев, продуцентът Димитър Митовски и актьорите Мариан Вълев и Михаил Билалов. От телевизията не смятат, че има проблем с правата на сериала и неговото продължение. 

Георги Иванов заяви: "Гледах това нелепо събитие наречено пресконференция, в което не беше дадена възможност за нито един въпрос. Озадачаващо защо изобщо са канени журналисти? Един от въпросите би трябвало да бъде - как в рамките на една година генералният директор решава да продължи два сериала. Което е удобно, защото няма нужда да се минава през конкурс. При това с един и същ режисьор, сценарист и главен актьор. А и може би има право, защото това пише в правилника, който сам е променил? Под Прикритие всъшност приключи през 2016-та година, цели 8 години от тогава. Като един от мотивите, които днес Митовски изтъкна за нуждата от нов сезон, е, че все по-честно чуваме за показни убийства, което значи, че мутренските години се завръщат. Интересно, защо тогава не беше продължен Денят на бащата, който е от 2019-та година, само преди 5 години, когато получи първа категория в БНТ - т.е. сериал, който заради силния си обществен отзвук, социална значимост и добрите си художествени качества трябваше да бъде продължен веднага. Между другото на Денят на бащата дори беше възпрепятствано международното разпространение. Иначе в последните седмици активно се говори и за семейните конфликти и споделеното родителство, но явно това не са достатъчно важни теми за БНТ!"

Теодора Маркова, също сценарист на "Под прикритие", е съгласна със своя колега. "Едно малко уточнение - БНТ може да прави продължения на следващи сезони, докато има права върху дадено произведение. Правата на "Под прикритие" изтекоха през 2021 година и вече са обратно у авторите на Библията и пилотния епизод. Иначе, щом се връщат мутренските години на 90-те, може, разбира се, да произведат някой Adibas. Например вместо Джаро и Куката - Джиро и Муката. Друг съвет не мога да дам.", заяви Маркова. 

Ивайло Захариев, който изигра ролята на Шмекера, е възмутен от продължението. 

"Никак не се изненадвам, че БНТ пак показват, че не уважават авторските права...

До колкото знам има колеги актьори, които са отказали вишочайшата покана да участват в това събуждане на мумиите, наречено Шести сезон, за което имат моето голямо уважение. А понеже откакто излезе новината има хора, които ме е питаха дали ще участвам - не, не са ми звъняли за това продължение. Може би съм много страшен, защото си чета договорите и си знам правата, а още повече и се боря за зачитането им.

Вярвам, че творческият екип, които са се събрали, са стойностни хора и могат да създадат добро нещо, но продуцентските сили на сегашната управа на телевизията е под въпрос. Моите адмирации за Теодора и Георги, които не мълчат!", написа в своя фейсбук Ивайло Захариев. 

"Шести сезон ще бъде по-различен и географски – ще се снима освен в София и околностите, по българското Черноморие, във Франкфурт и Малта“, каза Виктор Божинов на пресконференцията, а Емил Кошлуков заяви, че интерес към сериала проявява HBO. 

Засега всички замесени в продължението на "Под прикритие" не са коментирали скандала относно правата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: