Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандал! Уличиха известен лекар в измама със Здравната каса
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:26 / 02.12.2019Коментари (17)487
©
Разследване на Васил Иванов уличи шефа на кардиологичното отделение на държавната болница в Пловдив:

"В поредица от разследвания в последните два месеца в ефира на "Неделята на NOVA" показахме фрапиращи разкрития за измами в родното здравеопазване. Една от тях бе за това как кардиолог от държавната болница в Пазарджик получава 57 000 лева месечна заплата, поставяйки стентове на голям брой пациенти, включително и здрави. Така д-р Петър Лазов получава полагащия му се процент от клиничната пътека - около 2000 лева за всеки поставен стент. Доказахме тези твърдения чрез експеримент. Сдобихме се с коронарография на здрав човек. Няколко специалисти, включително светилото проф. Генчо Начев, потвърдиха това. Ден по-късно човек от екипа ни се направи на пациент и отиде в кабинета на пазарджишкия лекар, носейки диска със същото коронарогравско изследване. Две минути по-късно д-р Лазов отсече, че подставеното лице има нужда от стент.

Поставянето на стент в сърцето на здрав човек сериозно уврежда неговото здраве. Освен това по този начин се източва и Здравната каса. Така коментира случая проф. Генчо Начев. Той и шефът на НЗОК обясниха, че поставянето на стентове на здрави хора се е превърнало в практика в цялата страна заради 5 000 лева, които Касата плаща за процедурата за всеки пациент, а екипът ни за пръв път нагледно показа как се случват нещата. И двамата специалисти заявиха, че нещата са стигнали до там, че болниците пращат микробуси по селата, които докарват възрастните хора уж за изследвания. След това всички се оказват с поставени стентове.

След излъчването на материала получихме десетки сигнали, подкрепени с доказателства, от пациенти, на които д-р Лазов е поставил стентове без нужда.

Получихме сигнали за същите злоупотреби на кардиолози и от други болници в страната. Един от тях се оказа от Пловдив - началникът на кардиологичното отделение в държавната болница доц. Иван Мануков. Той се прочу още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева. На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев.

"Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната", каза потърпевшият пред камерата на NOVA. Бобчев показа и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите.

Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите й потвърждава и друг нейн колега – проф. Петров.

"Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгъл и въпреки, че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек", споделя потърпевшият Динко Бобчев.

Екипът на NOVA потърси един от тримата – проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология. И пред камерата ни той потвърди, че пациентът е здрав и няма нужда от интервенции. Медикът посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение.

Мъжът от репортажа се прибира в Пловдив, вече спокоен. И, естествено, не се явява в пловдивската болница, в деня, в който са го записали за поставяне на два стента.

"Но тогава започнаха да ми се обаждат. Имам и съобщение от млада лекарка, на име Венета, която работи в същото отделение. Пита ме защо не съм дошъл. Дори доц. Мануков ми звъня, но тъй като съм много разочарован от този човек, не му вдигнах телефона. Тогава той позвъни на съпругата ми да попита защо не съм отишъл. Тя му каза, че съм се отказал, тъй като в момента се чувствам добре. След това аз реших да дам публичност на този случай и подадох жалба в прокуратурата. Но теч на информация ли се получи, не знам какво и след четири дни получих по пощата нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните и това стеснение на сърцето ми от 85-75% е станало на 50% запушване. Аневризмата си остава", разказа Динко Бобчев. И допълва: "Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот".

При опита ни за интервю с него, единственото което, доц. Мануков каза, беше, че пациентът е викнат на 14 октомври, не за поставяне на стентове, а за да направи изследване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално изследване. Ако на него пациентът се почувства изморен или се задъхва, тогава се преминава към тежкото и дори рисково изследване – коронарографията. При нея в кръвта се вкарва контрастно вещество. Така се вижда има ли стеснения на съдовете и къде точно се намират.

Екипът на NOVA заведе пациента на доц. Мануков при шефа на Здравната каса, за да го запознае лично с поредния опит за източването й чрез увреждане на здрав човек.

"Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива действия. Бездействието на институции, включително и тази, която управлявам аз, в дълъг период от време, са довели до това, което виждаме и това, което изнасяте и вие в този случай", заяви д-р Дечо Дечев.

След светкавична проверка на Здравната каса в пловдивската болница, която продължава и в момента, проверяващите откриха трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков. През 2009 г. той бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението."






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всеки човек е корумпиран до доказване на противното.
0
 
 
Където и да разровят все смърди,тези лекари срам нямат, имат пациента като донор на кинти,не всички са такива,но във всяко стадо си има мърша,за съжаление.
0
 
 
От личен опит точно с бащата и сина Манукови мога да потвърдя, че са пълни измамници и само парите ги интересуват.Те не трябва да бъдат наричани доктори-особено бащата.Най-вероятно и доцентурата му е била такава измамна.Дано го лишат от лекарски права!Макар че толкова много пари натрупа през годините, че бълха го ухапала.Може би трябва и в затвора да го вкарат за назидание.
+1
 
 
Изроди. Какви морални хора и специалисти е създала Социалистическата Образователна система. И не ми обяснявайте,че това е демокрацията. Възпитанието и ценностната система се оформят още в детството и юношеството.Уменията и опита в по зряла възраст. Тези изроди са мошенници и измамници. Крадци! Така са възпитани и такова им е отношението към човека.Хипократова клетва ли ? Те човешкото са изгубили тези изроди алчни и лъжливи.И така възпитават и копеленцата си. По пътя на лъгане и крадене с професионализъм уж. Лошото е,че в прокуратурата и съдебната система са същите бездушни,долни ,алчни и корумпирани социалистически продукти на "висшата" образователна система. Те няма как да осъдят себеподобните си боклуци.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 01.12.2019 г.
+5
 
 
доц. Иван Мануков и синът му - егатии измамниците! Ей, тия докторя на конвейер ни подкараха - пари, пари, пари - как се не задавихте, бе!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: