Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ситуацията с чумата по прасетата била повече от критична
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:03 / 07.09.2018Коментари (0)1176
©
Засега в България е потвърдено огнище на чума по свинете само в провадийското село Тутраканци. Там десетки прасета бяха убити. От другата страна на река Дунав обаче се задава нова заплаха. В близкото до Русе Гюргево има заразени животни. Заради непосредствената близост в Русенско хората също започнаха да колят прасетата си. В същото време Русия забрани вноса на български прасета и свинско месо.

"Ситуацията е повече от критична. Намирате ме в Брюксел, където втори ден тече конференция и обсъждаме мерките за африканската чума. Всички са силно разтревожени. На този етап препоръките за прасетата в задния двор не може да станат задължителни, но е силно препоръчително да се изколят животните навреме", заяви в "Здравей, България" по Нова тв зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Той обясни, че най-рискова е групата на прасета, чиито стопани са и ловджии. Ако някой от тях си занесе болно диво прасе вкъщи, цялото стопанство може да пострада.

"Важното е да разделим тези две популации – домашната от дивата свиня, защото ако се заразят домашните, трайно ще се вкорени това заболяване в България и тогава войната ще бъде дълга и окопна. Хората трябва да знаят това", каза Янко Иванов.

"Свикахме кризисния щаб в Русенско, въпреки че мерките, които взимаме, са от няколко месеца. Извършена е дезинфекция на Дунав мост. Отнемат се пренасяните меса на митницата. Контрол в малките стопанства обаче няма и възможността да се разнесе заразата е именно в гледаните в задния двор прасета", коментира областният управител Галин Григоров.

По думите му единственото решение към този момент да се ограничи заразата е в близката година хората да не отглеждат прасета в личните си стопанства.

"Искам да успокоя всички дребни стопани, че сме готови в нашата община да ги възмездим. Няма да чакаме Брюксел или София да дава пари. В наш общ интерес е да съществуваме", заяви Виктор Димитров, управител на един от най-големите свинекомплекс в село Голямо Враново.

Още по темата: общо новини по темата: 8
06.08.2020 »
31.07.2019 »
18.07.2019 »
26.02.2019 »
14.02.2019 »
28.09.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: