Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Синдикат "Образование" с редица очаквания към служебния министър на образованието
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:03 / 05.08.2014Коментари (0)614
©
Синдикат "Образование" с редица очаквания към служебния министър на образованието в България. Ето какво казват в писмо от синдиката:

Синдикат "Образование" в очакване на приоритетите на новия служебен министър на образованието и неговия екип очертава акцентите, които не могат да бъдат пропуснати за излизане от летаргията на обещаваната, но незапочната реформа на средното, професионалното и висшето образование.

Синдикатът предлага на министъра кратък анализ на системата и приоритети, които министерството няма право да пропусне.

В системата на българското образованието през последните 10 години видяхме огромно, но неосъществено желание за реформи към "по-добро български образование". Тази политическа мечта на всички управляващи, роди: няколко стратегии и концепции за развитие на образованието; много неосъществени проекти за нов училищен закон и един лозунг на Даниел Вълчев и Пламен Орешарски - "Пари срещу реформа", който не се случи. Не се случи, не защото ги нямаше и парите и реформите, а защото образователната система не кореспондира с принципите на търговско предприятие, в което със сарказъм се опитваше да ни убеди Пламен Орешарски. "Образователните тези" на Станишев, Вълчев и Орешарски провокираха най-голямата учителска стачка и казаха на българското общество, че реформа трябва да има, но я няма.

По това време започнаха някои негативни тенденции, които сринаха и без това ниския рейтинг на българското образование. В обществената действителност от министерства и институции се доказваше илюзията, че всичко в системата е непрофесионално, некачествено, недобросъвестно и неефективно за обществото. Политизацията на образованието достигна критично високи нива и то беше превърнато в удобен виновник и мишена за отклоняване на гражданското недоволство.

Недофинасирането на образователната система е порочна традиция, която се запазва през последното десетилетие и тук се появява логичния въпрос, дали политиците правят това поради неправилно подредени приоритети или е стремеж за създаване на едно ново нискоинтелигентно и високо манипулируемо общество, далеч от гражданското образование и националните добродетели.

Приоритетите на министерството на д-р Румяна Коларова, като служебен министър са да организира новата учебната година и да създаде условия за приемственост между сваленото правителство и новото след изборите.


В ситуацията на изготвяне на бюджет 2015, МОН трябва да бъде безкрайно активно и настоятелно, за да отстои обещаните 4% от БВП и 500 милиона повече за образование. От тези пари ще зависят всички стари и нови образователни политики.

Служебното министерство на образованието трябва да довърши процедурата за регламентиране на само един вариант за учебник по всички учебни предмети. Това е първата стъпка към стопяване на дистанцията между учебник и ученик.

Служебния министър трябва да намали броя на учениците в паралелка и децата в група, като започне с отмяна на текста в наредбата с който директори на училища, борейки се за пари, структурират паралелки с по 30 и повече ученика, а за детските учебни заведения да се приеме задължителна горна граница на група, която да не надвишава 26 деца.

Новият министър на МОН трябва да предприеме действия за оптимизиране на делегираните бюджети в учебните звена. В училищата е наложително да се включи паралелката, като формообразуващ фактор и директорските и учителски заплати да се развържат от делегирания бюджет. В детските учебни заведения задължително да се въведат делегирани бюджети със закона за държавния бюджет, за да се спре източването на парите за образование от кметове и администрации.
МОН да следи преминаването на едносменната организация на учебно възпитателен процес и въвеждането на целодневната организация на учено възпитателния процес, което напоследък много грубо се нарушава.


МОН да обяви деполитизация на образователната система и да спре започнатите политически конкурси за директори, експерти в РИО и началници на регионални инспекторати.
Синдикат "Образование" очаква от МОН да активизира социалния диалог в образователната система и се вслушва в гласа на учители и родители и техните организации във всяка стъпка от своето управление.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: