Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Синдикалист: Средната възраст на медсестрите у нас е 55-58, голяма част от пенсионираните работят
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:11 / 12.05.2023Коментари (0)248
©
Най-големият проблем в системата на здравеопазването е липсата на кадри. Така натовареността е по-голяма, полага се много повече извънреден труд и в крайна сметка заплащането е неадекватно на труда, който се полага. Това каза председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус". 

Заплащането на медицинските сестри у нас варира между 860 и 1500 лева основна заплата, като в повечето случаи то е под 1000 лева, уточни тя.  

Липсата на медицински кадри е огромна, подчерта Мая Илиева. Тя обясни, че в много от големите болници недостигът на специалисти е решаван нерегламентирано, като се назначават болногледачи, студенти, специализанти, здравни асистенти. "Това са хора, които все още нямат медицинско образование и по регламент не би трябвало да упражняват тази професия. Но графиците се попълват по този начин. А в провинцията мога да кажа, че една медицинска сестра обслужва по две отделения", даде пример тя.  

Проблемът може да бъде разрешен, но не с разкриване на нови училища и филиали в самите болници, където да бъдат обучавани кадри. "Ние и сега имаме училища и образованието е добро, но за съжаление няма желаещи да упражняват тази професия. За да стане тя привлекателна, трябва да бъдат решени проблемите на професията, т.е. да бъде адекватно заплащането, според натовареността, да има стандарти, по които да се работи, да няма право да се работят 24-часови дежурства, тъй като това в момента е масова практика", обясни Илиева. 

Тя подчерта, че в системата на здравеопазването Кодекса на труда не се спазва, а голяма част от работодателите поставят под риск не само живота на пациентите, а и на медицинския персонал. "Тук категорично отговорността е не само на министерството, но и на всички политици, тъй като здравеопазването би трябвало да им е водеща политика, защото има значение за националната сигурност и живота на хората", подчерта Мая Илиева.  

Повече от 50% от завършилите медицинско образование у нас заминават за чужбина, тъй като там имат по-голяма перспектива, адекватно на полагания труд заплащане и по-добри трудови условия. В резултат в българското здравеопазване не влизат млади кадри, посочи тя. "Средната възраст на медицинските сестри в България е между 55 и 58 години. Голяма част от пенсионираните работят. Проблемът ще стане по-голям, когато голяма част от тях напуснат системата, защото млади кадри не влизат в нея. Тогава ще бъдат оголени изключително много структури и ще останат много свободни работни места“, заяви Мая Илиева. 

Това е и целта на организираната на 17 май от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи кръгла маса.  

По повод Световния ден на медицинските сестри тя пожела на колегите си здраве и сили да продължат да упражняват професията си, въпреки трудностите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: