Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симидчиев: Видях как новият здравен министър си променя мнението за пандемията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:25 / 13.05.2021Коментари (0)823
©
Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик. Това заяви в "Денят започва" пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.

Той обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва.

"Притеснително е това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далече. Но основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава много внимателно какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.

Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийският вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.

По думите му на всички ни е писнало, но за да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно.

"В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Тя е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим - зависи от скоростта на ваксиниране", каза още д-р Симидчиев.

Днес поставените дози ваксини у нас вече надминаха 1 млн. Но това е само 1/6 от България, доста нисък процент в сравнение с други държави - смята пулмологът.

"Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване", допълни той.

Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката, туризма, но това може да става само ако се опираме на науката. Също така трябва да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и да ги прилагаме - например, държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай.

"Това ще зависи от това какво ще направи вирусът, а той има една-единствена цел - да живее чрез заразяване на нови и нови възприемчиви гостоприемници. Ако това го позволим да се случва, ние няма да можем да се справим", отговори Симидчиев.

Той изрази надежда, че новият екип в министерството ще махне част от популистките решения и ще остави тези, които наистина работят. Наличието на щаб по думите му е бил начин, по който да се фокусира вниманието и данните на едно място и той е служил като консултативен орган на министъра, който да взима решения.

Д-р Симидчиев коментира и служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

"Видях как той еволюира в мнението си, защото ранното му мнение беше, че такава пандемия няма, че това е политически проект, а всъщност накрая той започна да вижда реалните данни. Той е човек, който работи с данни и вижда също страданието на хората, които бяха заразени".

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: