Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симеонов предложи на Радев да преименува Мусала
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:27 / 20.02.2021Коментари (0)595
©
Най-високият връх у нас – Мусала, да носи името на Свети Иван Рилски, предлагат от НФСБ. В предложение до президента Румен Радев народните представители Валери Симеонов, Борис Ячев и Христиан Митев посочват, че от годините на турското робство на територията на Република България са останали множество турско-арабски топоними, но процесът по преименуването им у нас не е доведен до край. Смяната на турско-арабските имена с български винаги са се ползвали с подкрепата на българските граждани през годините, подчертават Симеонов и колегите му от НФСБ.

По думите им именно президентът на Република България, предвид правомощието, което му дава Конституцията в чл. 98, т. 13 да наименува обекти с национално значение и населени места, би трябвало да бъде инициатор и да е водещ фактор за продължаване на започнатото от дедите ни преименуване на останалите турско-арабски наименования.

Връх Мусала е най-високият в България и на Балканския полуостров, но неговото наименование е чуждо, неразбираемо и неуместно за българските граждани. Историческата наука до момента не може да назове първоначалното име на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то. В подножието на върха се намира Рилската света обител, крепост на българщината, посветена на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Затова, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде преименуван с неговото име. НФСБ поставят този въпрос още на 31 май 2017г., но през август получават отрицателен отговор.

Повторно на 05 март 2020г. сезират президента, но не получават отговор. Аргументите за отказа са евентуалните трудности, свързани с промяната на географски, топографски, кадастрални и други карти. От НФСБ обаче припомнят на президента Радев, че като общински съветници в Бургас те прокарват решение за промяна на всички турско-арабски топоними на местности, въпреки аргументите "против“, които са аналогични на президентските. Практиката показва, че новите звучни български наименования са приети радушно от обществеността на града и не предизвикват никакви проблеми, свързани с отразяване на промените в кадастъра или с упражняване на правото на собственост.

"В случая с преименуването на връх Мусала такива проблеми не съществуват и смяната на името не би предизвикала каквито и да било съпътстващи проблеми още повече, че става въпрос за изключителна държавна собственост съгласно чл. 18 от Конституцията на Република България“, посочват Валери Симеонов и колегите му Борис Ячев и Христиан Митев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: