Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симеон Дянков обяви лоша новина за инфлацията, няма скоро да ни пусне
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:48 / 02.11.2022Коментари (0)219
©
Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта. Ще сме в процес на висока инфлация още поне 6 месеца. Това коментира от Брюксел бившият финансов министър Симеон Дянков за  “Здравей, България".

“Този удължен бюджет изглежда като богата пица, защото доста обещания се направиха тази година от редовното правителство. Проблемът е инфлацията, защото изглежда, че имаме много, но инфлацията го яде", обясни Дянков. 

Той определи удължаването на Бюджет 2022 като “умен ход", защото ако служебното правителство беше внесло “какъвто и да е бюджет за обсъждане в парламента, щеше да се получи едно огромно политическ наддаване, особено от ПП и БСП,  и щеше да се стигне до много по-висок дефицит". “Умен ход, но с него можем да се задържим до април. След това трябва редовен бюджет", посочи бившият финансов министър.

Той обясни, че в бюджета за 2022 г. има много разходи за инфраструктурни проекти, които не се изпълняват. “С тях се изпълняват някои от допълнителните социалните плащания, които започнаха от 1 октомври. Но това ще трае до април, след това ще трябват пари и за тези обещания, които вървят по социалните плащания", каза Дянков.

Възможно е обаче да се направи актуализация на определени точки, които да се вземат под внимание в следващия бюджет, като например минималната работна заплата, поясни Дянков. “Но не могат да са в огромни разходи, като милиарди, но могат в милиони", каза той.

Той коментира и влизането на България в еврозоната, като определи това като “рисково". “Трябва да се подготвяме, а не просто да говорим, че е добре да влезем. Миналата седмица парламентът прие декларация за ускорено влизане в еврото. Това е добре, защото в Брюксел очакваха нещо подобно. Някои меморандуми за влизане в еврозоната могат да започнат да се подписват и да се работи по тях от сега, например печатане на парите, което е закъсняло", обясни Дянков, но отново изтъкна, че първо трябва да се преборим с инфлацията. “Трябва да се преборим с нея чрез антиинфлационни мерки, иначе няма как да влезем в еврозоната", категоричен бе той. “Вече сме в ситуация, в която инфлацията е много над нормалното за България. Над 2,5 пъти над средното за Европа сме", допълни бившият финансов министър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: