Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сибина Григорова: Имаше големи изненади на тези местни избори
Автор: Харитина Агопян 13:43 / 06.11.2023Коментари (0)642
©
Изборите бележат пробив за "Продължаваме промяната“. Това заяви Сибина Григорова, журналист, в предаването "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "50% от резултатите са изненада. Бих отбелязала Варна - Иван Портних управлява града от над 10 години. Пробивът, който направи там Благомир Коцев, е огромна новина“, каза Григорова. Пазарджик е друга вече бивша крепост на ГЕРБ, където хората решиха, че вече ще гласуват доверие на друга партия, отбеляза журналистът.

Всичко, което спечелиха "Продължаваме промяната“, е плюс – трябва да си дадем сметка, че те за първи път участват в местния вот, напомни Сибина Григорова. "За някои други формации изборите донесоха минуси или плюсове, но за ПП всичко до момента е плюс като резултат.“

"Какво правим с всички бизнес партии, които се явяват с чужди регистрации? По места има много такива формации. Как тях ги приравняваме към националните избори? Ако е така, ще се окаже, че тези партии са втора или трета политическа сила“, уточни експертът.

Победителят са избирателите на ПП, а не ПП-ДБ, категорична е тя. "Те наказаха избора на Васил Терзиев, който от самото начало не беше припознат като естествена кандидатура. Същевременно тези избиратели успяха да спечелят в градове като Благоевград, Варна и Пазарджик, където пробивите са трудни“, анализира Григорова.

"България и София се припокриват все повече като политически резултати и според мен изразът "София не е България“ вече не е валиден“, уточни тя.

По думите й, по места ГЕРБ загубиха доста, така че е логично Борисов да даде на избирателите си обяснение или оправдание защо това е така. "От 11 областни града ГЕРБ запазва доминацията си в Плевен и печели в Пловдив, Хасково, Смолян, Велико Търново и Габрово. Губят се Варна, Благоевград. Шумен и Силистра отидоха при БСП, а Ловеч е интересен случай, при който се получи коалиция между ИТН и "Български възход“. Преди това бяха градове на ГЕРБ. Виждаме, че в София голяма част от вота за Ваня Григорова този път дойде от ГЕРБ и "Възраждане“. ГЕРБ не играха добре в София – Хекимян не беше печелившият ход. Не е сериозно към избирателите да се вадят кандидати за кметове в последния момент. Това се отразява и на избирателната активност“, отчете Григорова.

Журналистът даде своето обяснение за ниската избирателна активност в Пловдив: "Според мен в града и двамата кандидати бяха отчетени като приемливи опции. Нямаше скандална фигура. Костадин Димитров, който ГЕРБ предложи и който бе избран, има добър имидж. Старибратов ако стане кмет, също би било ок за избирателите – т.е. те могат и да не гласуват“, уточни Григорова.

Големият въпрос е какво се случва на ниво национална политика след местния вот, отбеляза Сибина Григорова. "ПП-ДБ имат аргументи да не са доволни от резултата в София, защото става дума за фотофиниш. Разликата между Терзиев и Григорова е по-малко от 5000 гласа. От друга страна Бойко Борисов не получи подкрепа от ПП – по места те играха срещу него. Да видим как те ще продължат като коалиция, макар да няма явно коалиционно споразумение. Не можем да правим прогнози, защото всичко зависи от политическите умения на Борисов, Петков и Василев“, поясни Григорова.

Още по темата: общо новини по темата: 688
05.04.2024 »
02.04.2024 »
15.03.2024 »
11.03.2024 »
10.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: