
ЗАРЕЖДАНЕ...
Ще ядем ли по-качествен хляб? | ||||||
| ||||||
До 90-та година са били отглеждани сортове пшеница, които са били сертифицирани по тогавашните стандарти за хляб. Тези сортове отдавна вече не са единствените, които засаждат зърнопроизводителите у нас. Затова хлебопроизводителите казват, че преди да се мисли за стандарти за хляба трябва да се знае какви ще са стандартите за пшеницата и брашното, от които ще се прави насъщният. Производството по стандарт вероятно ще направи хляба по-скъп, но засега хората в бранша не могат да пресметнат точно колко: "Няма как една стока, която има защитено качество и здравословност, да има ниска цена, такава формула на търговския успех в света няма измислена", заяви Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Оказва се обаче, че хората нямат нищо против да плащат малко повече, ако знаят, че той е вкусен и качествен. Затова смятат, че би било добре да има стандарти. Докато потребителите са в очакване на новите стандарти за хляб с надеждата, че той ще е и с по-добро качество, производителите казват, че и сега на пазара има добри продукти. За някои хора в бранша въвеждането на новия стандарт не би означавало непременно по-високо качество: "Има производители, които произвеждат хляб на такова качество, че по-скоро би му паднало качеството, отколкото би му се увеличило", коментира Георги Попов, от Асоциацията на хлебопроизводителите. Другият положителен ефект за бизнеса е, че тези които не спазват правилата на играта и не плащат данъци, могат и да не спазят новия стандарт: "Разбира се, че въвеждане на стандартите е нещо много добро с идеята хем да се гарантира качество и безопасност на изделието, а от друга страна да повлияе и върху ликвидиране на сивия сектор", добави Мариана Кукушева. Според данни на браншовите организации над 50% от хлебопроизводителите са част от сивата икономика. Нормално е ако се прави качествен хляб от качествени суровини, цената да е малко по-висока. Тези, които са в сивия сектор, трябва да излязат от него, защото няма как българската икономика да просперира. Това заяви в студиото на bTV министър Мирослав Найденов. Има глобени по отношение на стандарта за млякото и млечните продукти. Драконовски са санкциите, каза още министърът. Източник: btv |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg