Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще има ли референдум за въвеждането на еврото у нас?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:08 / 02.11.2022Коментари (5)345
© БГНЕС
Въпросът за референдум за въвеждането на еврото у нас се подвига периодично. След като в края на май правителството прие Плана за въвеждането на еврото, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му започва консултации за иницииране на национален референдум по темата. Вчера инициативен комитет обяви, че ще прави подписка за такова допитване. Такъв референдум обаче не може да има.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление референдуми по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвеждат преди тяхната ратификация.

"Еврото е част от нашия договор за присъединяване към ЕС, който е ратифициран със закон. Този срок е изпуснат с 15 години", каза за БНТ Юлиана Николова, директор на Европейския институт.

"Въвеждането на единната европейска валута е част от задълженията на държавите-членки, предвидени в договорите за ЕС. Преди Маастрихтския договор от 1992 г. държавите-членки към онзи момент са имали възможност да договорят изключение. Това са поискали и направили само Великобритания и Дания. За по-късно присъединяващите се, какъвто е случаят с България, такава възможност има в процеса на преговорите за членство. България не е поставяла такъв въпрос, защото в българското общество въобще не е стоял такъв въпрос", посочва и Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

Според Юлиана Николова референдум за въвеждането на еврото би бил възможен само ако се събере конституционно мнозинство, което да направи промяна в основния закон, позволяваща провеждането на такова допитване. Такава възможност в сегашната политическа ситуация на практика не съществува.

Според Борислав Цеков е недопустим и референдум и "кога да въведем еврото". Във Facebook профила си Цеков посочва, че договорът ни за за присъединяване към ЕС е казал кога - когато държавата-членка покрие маастрихстките бюджетни и икономически критерии.

"Изпълнението на това договорно задължение не е "концерт по желание", а е подчинено на ясна процедура и конкретни критерии, в които политическият избор на държавата е сведен само до възможността да ускори процедурата, но не и да я бави или отлага по свое усмотрение", пише Цеков.

И Юлиана Николова, и Борислав Цеков смятат, че не биха могли да бъдат събрани 400 хиляди подписа за провеждането на референдум за еврото. Дори и това хипотетично да се случи обаче референдум не може да има, защото ще бъде спрян от Конституционния съд.

Защо тогава темата се повдига периодично?

Юлиана Николова казва, че темата се повдига, защото "да запазим българския лев" звучи патриотично. Другата причина според нея е, че няма достатъчен отпор, че такъв референдум е невъзможен.

Според Борислав Цеков "подписка за такъв референдум ще е удар във въздуха. Демагогия, чийто резултат ще е единствено загуба на обществено време и енергия както и отклоняване на вниманието от реалните проблеми на нацията и техните решения".

Още по темата: общо новини по темата: 378
24.04.2024 »
24.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
22.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И що да няма референдум ,ние кво сме риба за пастет ли ...аз като човек живущ настоящем в няколко европеиски държави искам да има закони и правила. Мафиотска държава...
+3
 
 
Поредната порция лъжи, пропаганда и дезинформация! В Швеция е провеждан референдум и резултатите са: 56% против срещу 42% за въвеждане на еврото. За швеци може референдум, за българи и кучета не, а?!
-3
 
 
ДА МНОГО ХОРА ДАВАТ АКЪЛ НО ЗА ДА СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ ТРЯБВАТ ПАРИ - КОЙТО ПРЕДЛАГА РЕФЕРЕНДУМ ДА ГО ПЛАТИ ОТ ДЖОБА СИ - ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ДА НЕ Е КАЦА БЕЗ ДЪНО - САМО ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ .
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: