Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще има ли ново увеличение на минималната заплата?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:21 / 27.06.2023Коментари (2)407
©
Бюджетът не е рестриктивен. Разходите са доста повече от това, което е било през миналата година - и за издръжка, и за капиталови разходи, независимо от ревизията на рекордите, които бяха заложени от служебния кабинет“ Това обясни пред БНР  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

"Пенсиите също се вдигат. Важно е в средносрочната рамка как ще се намери баланс между една амбициозна инвестиционна програма, покачването на различни социални плащания и поддържането на стабилни финанси“.

Икономистите се интересуват не просто какво ще бъде прието през следващите няколко седмици, а каква е средносрочната рамка и политиките, които ще се провеждат, отбеляза той.

Петър Ганев не очаква ново увеличение на минималната работна заплата.

"Тя вече беше вдигната. Законът казва, че на първи септември ще бъде определена нова, която ще влезе в сила от първи януари. Тя се определя по механизъм, който е ясно разписан. Друг въпрос е, ако има протести и социален натиск, дали това може да стане политическа тема, но ми се струва, че по-скоро – не“.

Петър Ганев отхвърли възможността  да стигнем до гръцки сценарий в стремежа за постигане на трипроцентен дефицит заради влизането в еврозоната и възможното му вдигане след това.

"Ние имаме дълга история на стабилна финансова политика и на много нисък дефицит. Обикновено сме добрият пример в Европа. И в средносрочен план може да изпълним критерия сравнително лесно, освен ако не тръгнем да гласуваме нови и нови разходи. Има и европейски фискални правила. Те са по-затегнати в момента“. 

По-големият проблем е инфлационният критерий, посочи Ганев.

"Ние все още имаме по-висока инфлация от тази в Европа. Дали ще изпълним този критерий до януари 2025 е трудно да се каже. По-скоро би било изненада, ако успеем“, допълни той.

Икономистът смята за екстравагантна идеята на финансовото министерство за паралелното въвеждане на еврото от януари следващата година.

"Нямаме нужда от дълъг период с паралелна валута, при положение, че се очаква всеки момент да влезем в еврозоната. Просто трябва да си свършим работата и да извървим пътя към приемането. До голяма степен еврото вече е влязло в България. Няма нужда да насилваме процеса и да объркаме хората“, каза Ганев.

Още по темата: общо новини по темата: 809
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
05.01.2024 »
предишна страница [ 1/135 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пак пари и заплати! Кой и защо генерира инфлация! Плащаш на един учетел да внася знания и култура в ученика! И накрая имаме едни посредствени специалисти, които не знаят кое как се свързва в този свят! Да се одереш не можеш да намериш един Очен лекар, който да знае какво представлява човешкото око! Да! Това може би е един от най-особените органи в човешкото тяло, но и той иска своето отношение към него! Нещо което нито един пациент не е получавал до този момент! И това продължава! Докато в тази страна се произвеждат само био роботи -зубрачи! Това ще е така! Въпреки, че е необходим само още малко интелект за да се разбере истината за нещата! Но защо министерство на Образованието не акцинтира на това е много- много неизвестно! Най-вероятно защото тези също са продукт на същата тази система на Образование! И защо едно правителство не изготви програми за ограничение на фриволното лавинообразното повишаване цените, без някакви основателни причини? Само се чака да се чуе, че нечии доходи ще бъдат повишени и Цените в магазините скачат още предишния месец. Което какво означава?
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: