Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ще има ли драстично поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:56 / 27.05.2022Коментари (0)178
© БГНЕС
Рекордно поскъпване на парното от 1 юли поискаха топлофикациите в страната. Това става ясно от официалните им заявления до енергийния регулатор. Конкретното предложение е още от лятото цената да скочи с между 29 до безпрецедентните 332% за мегават. Новината идва на фона на постоянно увеличаващата се инфлация и ценовата криза с енергийните ресурси в страната.

"Това са цени, които са калкулирани на база на фючърсните цени на природния газ до 1 юли 2023 г. Т.е. цените, които КЕВР определя прогнозно от 1 юли тази година и които се получават въз основа на количеството потребен газ и цената му на международните борси. Това е прогнозата, газът расте нагоре, а това, че те няма да бъдат такива е отделен въпрос", коментира пред Нова телевизия енергийният експерт и председател на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

"Има механизми, които да компенсират преразглеждането на разчетите на дружествата. В някои от тях се планира пускане на когенерации, които чрез произвеждането на електроенергия влияят на цената на топлинната енергия", каза още той.

Според Виктор Минчев, който е член на УС на Асоциация "Свободен енергиен пазар", е нормално в преговорни взаимоотношения да бъде обявена някаква значително по-голяма цена. "Това е политически разговор, в който едни хора ще дойдат и ще искат допълнително пари", посочи той.

По думите му аргументите, които са посочени в искането на топлофикациите, са резонни. "Има обаче няколко дребни актуализации и шрифтове, които са пропуснати в самото искане и явно това е предвидено, за да има някаква дискусия", смята той.

"Днес е очаква становището на КЕВР. Със сигурност в него няма да са тези 300%, а ще са доста по-малко. По принцип топлофикационният сектор е най-нереформираният в България", категоричен бе Минчев.

Председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев обясни, че това, че се получават тези проценти, е следствие от технологията на образуване на цените. "Към 31 март всяка година топлофикациите са длъжни да подадат заявления за цени. По принцип, която и да е топлофикация трябва да заложи разходи. Към онзи момент доста неща бяха неизвестни, работеше се с моментната цена на газа, не беше ясно и дали ще има компенсации – в какъв размер и т.н. Ако всичко това се знаеше тогава, нямаше сега да има такива цени", отчете той.

И добави: "Санитарния минимум за топлофикациите е повишен с 50%. През цялата предна година досега има точно 3 неща които не са поскъпнали в държавата - парното, тока и водата."

"Решение на проблема има. Има начини и това е например локално парно, т.е. локална генерация, децентрализирано производство. Това е начинът, по който цял свят в момента се трансформира. Да се използват локални възможности е вариант", каза Виктор Минчев.

Според Иван Хиновски пък основното направление е влизане на възобновяема енергия в топлофикациите. "За голяма радост най-сетне Столичната община състави координационно звено за навлизане на ВЕИ енергия в парното. Големите общини в Западна Европа пък използват битовите отпадъци за преработване в биогаз и използването му в топлофикационните системи. Такъв проекти има в Ротердам и в Щутгарт", коментира той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: