Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шофирането недоспал е като да шофираш в нетрезво състояние?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:28 / 06.04.2023Коментари (0)334
©
Ново проучване, публикувано в "Nature and Science of Sleep“, установи, че ако човек е спал по-малко от 5 часа през изминалата нощ, вероятността да катастрофира е също толкова голяма, колкото и ако шофира с над допустимото количество алкохол.

Около 20% от всички автомобилни катастрофи са причинени от умора. През последните 20 години броят на катастрофите, причинени от алкохол, е намалял значително. За същия период обаче не е отбелязан голям напредък в намаляването на броя на катастрофите, причинени от умора.

Освен това по закон водачите се считат за неправоспособни, ако концентрацията на алкохол в кръвта им е над 0,05% (в Австралия, в САЩ и Обединеното кралство законната граница е 0,08%), независимо от резултатите им при шофиране. Тази пределна концентрация на алкохол в кръвта е ефективна "линия", която определя дали някой има право да шофира законно.

Учени са направили оценка на научните данни от лабораторни и полеви изследвания, които разглеждат колко предварителен сън е необходим, за да се шофира безопасно. След като обобщили резултатите от 61 уникални проучвания, установили, че по-малко от 4-5 часа сън през предходните 24 часа се свързва с приблизително удвояване на риска от автомобилна катастрофа. Това е същият риск от катастрофа, който се наблюдава, когато концентрацията на алкохол в кръвта на водачите е 0,05%.

Не само това, но и рискът от катастрофа за водача значително се увеличава с всеки загубен час сън през предходната нощ. Някои проучвания дори сочат, че когато водачът е спал между нула и 4 часа предишната нощ, вероятността да катастрофира е до 15 пъти по-голяма.

Трябва обаче да вземем предвид не само научните доказателства. В по-голямата си част употребата на алкохол е нещо, което хората избират да правят. Много хора не могат да решат да спят повече - например новите родители, работещите на смени и хората с нарушения на съня. Не само това, но за да се регулира шофирането в състояние на умора, е необходима значителна обществена подкрепа, предаде БГНЕС.

Регулирането на шофирането в състояние на умора не е нова идея. В Ню Джърси законът "Законът на Маги" определя, че водачите са правно увредени, ако са спали нула часа през предходните 24 часа. Този закон, въведен през 2003 г., след като уморен шофьор убива студент, се счита от мнозина за доста либерален. Тоест много хора биха очаквали, че за да можете да шофирате безопасно, трябва да имате повече от нула часа сън през предходните 24 часа.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: