Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шантаво време ни очаква през ноември! Вижте пълната прогноза!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:51 / 30.10.2022Коментари (0)260
© Blagoevgrad24.bg
През идващия ноември средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 5-15 градуса над нормата (от 15°С до 25°С), а на местата, където се очакват повече мъгли и облаци, особено в котловините и част от Дунавската равнина, ще бъде около 2-3 градуса над нормата. Така започва прогнозата на синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс") за месец ноември.

Във валежно отношение очакванията са под нормалните. Количества валежи дъждове са по-малко от обичайното за месеца, като в западните части те ще са между 50 до 80 л/кв.м., а над източната половина - до 30-50л/кв.м

Времето през първото десетдневие на ноември

Ноември като цяло идва с пролетни температури и приятно слънчево време. Причината за това е преобладаваща антициклонална обстановка - обикновено времето през нощта е ясно, а през деня - предимно слънчево. Не са изключени и мъгли в равнините. Дневните температури ще са нетипични за сезона и ще са между 22-25 градуса по Целзий. Не са изключени и температури от над 25 градуса - предимно в Горнотракийската низина. 

Разваляне на времето според Европейския модел за средносрочни прогнози и тази на GFS се очаква към 5-7 ноември. Тогава е възможна и значителна валежна обстановка, но след този период времето ще е еднообразно поне до началото на второто десетдневие на ноември.

През новия месец валежи и слабо захлаждане се очакват и в периода 10-13 ноември и около 18-20. По-съществени тогава ще са те в западните райони.

Времето през второто десетдневие на ноември

То ще започне с валежи - главно в западните и централни части от страната. На места над Южна и Източна България те ще са съпроводени от гръмотевици. Причината за лошото време е очаквана серия от  средиземноморски циклони. Температурите ще се понижат и ще са около климатичната норма. Над 1500-1700метра надморска височина ще завали и сняг. 

Сутрин ще бъде студено с условия за слани в западните полета. Не са изключени и мъгли, които след 11 часа ще се разсейват.

Времето през третото десетдневие на ноември

Към датата на създаване на прогнозата (28.10.) повечето климатични модели прогнозират, че странната ни ще попада под влиянието на серия от циклони, преминаващи през или близо до Балканския полуостров. Подобни обстановки ще създадат и условия за фьон. Очакваме и валежи.

Към края на месеца утрините ще бъдат хладни, а в котловините - и с намалена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и на места в Добруджа ще бъдат до 3-5 градуса, а дневните температури ще достигат 9-14°С.

На този етап не можем да дадем точна прогноза на очакваното разпределение на валежите, затова следете прогнозите ни за актуална информация.

Любопитно - Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

За ноември народната метеорология гласи: Слаба зима през ноември води до неплодородие. Ако на свети Архангел (8 ноември) е ясно и падне слана, зелето ще е добро и до първи декември няма да вали сняг.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно срещу Въведение Богородично, зимата бива мека, кога е ясно - много студена.

Месечните прогнози дават само обща представа за времето поради невъзможността за по-детайлна прогноза в конкретен регион за толкова дълъг период от време. Месечната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: