Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Серия от предложения за реформи и укрепване на спорта даде в нарочна декларация парламентарната левица
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:04 / 05.02.2021Коментари (0)540
©
"Изминаха 4 години от началото на реформиране на Националната система за физическо възпитание и спорт, но за съжаление вместо прогрес, днес сме принудени да признаем, че системата е в изключително дълбока ресурсна, функционална и представителна криза. България е единствената държава в Европа, която направи политически, а не професионални реформи в спортната си система, които от лидер я превърнаха в аутсайдер на международното и олимпийско спортно ниво. Очевидна е необходимостта от спешни и решителни реформи, ако държавата и обществото ни искат да възстановим и развием спортния националния спортен престиж." Това заяви от трибуната на Народното събрание народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Ченчев по отношение развитието на спорта в България.

По думите му България вече не разполага с единна и оптимално функционираща Национална система за физическо възпитание и спорт: "Формално съществуват елементи от ученическия и детско-юношеския спорт, спортът в свободното време. Унищожена е системата за подбор и селекция на спортни таланти. Обхватът и ефективността на университетския спорт не подлежат на сравнение с този в европейските и близките до нас балкански страни. Физическото възпитание и спортът не се развиват оптимално сред различните социални групи от населението на страната. Незадоволително е нивото при подрастващите поколения, в криза е състезателният спорт, ограничен е професионално-приложният спорт. Твърде далече от европейските стандарти е спортът в свободното време на гражданите, чиято основна цел са здравето, жизнеността и превенция на заболяванията. Високото спортно майсторство и олимпийската изява на българските спортисти системно се влошават", очерта тревожното състояние на българския спорт Ченчев. Социалистът даде пример с 24-те летни Олимпийски игри в Сеул – 1988 год., където сме на 7 място по брой на златни медали, а в Рио де Жанейро през 2016 год. сме се класирали на 65-66 място. 

"В епохата на глобализация и научно-технически прогрес ние се върнахме в спортния сектор в годините на "простото възпроизводство", характерно за страни без спортна история и традиции. Допуснато беше изключително силно компрометиране дейността на спортните организации и особено на ефективността на спортните училища, като специализирани учебни заведения. Физическото възпитание и спортът в образователната ни система са силно подценени. На тях не се гледа като на важна част от образователната и професионалната подготовка от началната, средната образователна степен и особено в системата на университетското образование. Отделни добри практики на училища и университети не променят общото критично състояние на системата. Организацията и ефективността на практическите занимания с двигателна активност и спорт са на посредствено равнище. Елитен университетски спорт у нас вече не съществува.  Научно-приложната дейност в спорта на национално и особено на общинско ниво е занемарена. На практика страната ни не разполага с възможности да прилага съвременните научни и технологични достижения в спортната методика", коментира още Ченчев.

"Премина се към силно централизирано държавно регулиране на спорта, практика отдавна отречена в преобладаващата част от развитите в спортно отношение европейски страни и в хартите за спорта на МОК, Юнеско и Съвета на Европа. В много общини спортният сектор е под прага на своето организационно и функционално оцеляване. На практика са ощетени публичните интереси на държавата и на спортните организации, регистрирани в обществена полза. Професионалните дейности, насочени към усъвършенстване на организацията, управлението и методиката на спортната подготовка на всички нива, се трансформират в бизнес отношения и отстояване на частни икономически интереси. Приеманите през годините Национални стратегии и програми за развитие на спорта не се реализираха, не се анализираха и не се приеха навременни коригиращи действия. По степен на участие на гражданите в спортни занимания България е на предпоследно място от европейските страни, по данни на Евростат. Огромната част от нацията ни няма навици за системна двигателна активност. Масовият спорт у нас не се е превърнал в мощен фактор за превенция на заболяванията, укрепване на здравето и социална интеграция на хората в неравностойно положение, както и на представителите на отделните етноси. Допусна се силно изразено деструктуриране на бивши ефективни спортни центрове в самостоятелни спортни клубове на принципа треньор – клуб. Към настоящия момент в страната са регистрирани близо пет хиляди спортни клуба, работещи основно в сферата на платените спортни услуги и малка част в професионалните клубове в спортните игри. Това предизвика структурни проблеми във възрастов аспект на цели спортове, а оттам до крайно ограничен брой на ефективни спортни организации и подготовка на талантливи спортисти за националните и олимпийски отбори на страната.  Всичко това – след 10-годишно управление на ГЕРБ", отбеляза депутатът.

Той уточни и част от предложенията на БСП по сектор "Спорт":

–     Създаване на механизми за широк достъп до спортни съоръжения и места за практикуване на спорт във всяко едно населено място; въвеждане на единни стандарти за спортна инфраструктура на национално и местно ниво.

–     Създаване на  национална мониторингова система за измерване и оценка на двигателната годност и здравния статус на българското население.

–     Създаване на координационна структура за сътрудничество между Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването, общините и училищните и университетски структури.

–     Разработвана и внедряване на Национална програма за научно осигуряване в спорта и възстановяване на центровете за олимпийска подготовка на елитните спортисти.

–     Създаване на регионални съвети за спорт, които да работят съвместно с общини, спортни организации, училища, университети и други държавни структури.

"Какви са изводите? Спортът е поредният нереформиран сектор по време но третото ви управление. Дори предвидените от управляващите цели и мерки не са изпълнени. Справка - предизборната програма на ГЕРБ през 2017 г. А както знаем в спорта е така – няма ли резултати следват промени в треньорски щабове, администрации и ръководства. Предлаганата от нас смяна на управленския модел касае и спорта. Девизът на националната спортна академия гласи, че "Няма начин да няма начин“. Явно не осъзнахте социалното значение на спорта, но тук  има и друго измерение. Ще си позволя да перифразирам думите на легендарен мениджър  - Бил Шенкли: "Спортът не е въпрос на живот и смърт, той е нещо много повече“. Сигурен съм, че точно след два месеца ще имате всичкото време на света да мислите върху тези думи. А дотогава спортувайте, за да посрещнете устойчиво промените, които предстоят", заключи Ченчев.

Още по темата: общо новини по темата: 225
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: