Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Семейство се набута с 800 лева за резервация във вила, която не съществува
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:36 / 08.01.2021Коментари (0)471
©
От началото на зимния сезон контролните органи проверяват и дали избраните от туристите услуги отговарят на договорените условия в офертите на хотели, хижи и къщи за гости.

Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите (КЗП) започват проверки в хотел фантом след сигнал на Нова тв. 

 

Вниманието на институциите било привлечено след като почивката за няколко семейства в края на годината била провалена - оказало се, че къщата за гости, която резервирали, не съществува. Така, вместо почивка в Троянския Балкан за новогодишните празници, потърпевшите останали с празни ръце. Загубили и капарото, което предплатили.

Според офертата в сайт за безплатни обяви нощувка в луксозната вила "Френчи" в края на годината струва 500 лева. Къщата за гости в близост до Тетевен, Троян и Рибарица разполага с 5 спални, външен топъл басейн, фитнес, сауна, пещ с чеверме и зала за забавления, става ясно още от публикуваната обява. Потърпевшите резервират вилата за 3 нощи, за две семейства с 5 деца. Плащат и капаро от 800 лева.

Уговорката била в деня на пътуването да се чакат в Рибарица, откъдето собственикът на вилата да ги заведе до мястото, тъй като къщата нямала точен адрес.

Ден преди новогодишното пътуване, хората потърсили връзка със собственика за детайли по настаняването. Уговарят се да се чакат в Рибарица в 11:00 часа.

Преди да замината обаче се усъмнили и започнали да търсят повече информация за вила "Френчи". От хора в района разбират, че такава къща за гости в Троянския Балкан няма. А след проверка разбрали и че капарото им е взето от София. Тогава осъзнават, че са измамени. 

От Министерството на туризма направили проверка, която потвърдила, че вилата не съществува.

Потърпевшите подали жалба и до полицията в Сливен. Пред Нова тв от там съобщили, че Криминална полиция вече работи по случая и извършва проверка.

След измамата телефонът, оставен в обявата, е изключен. Оставеното име за контакт в офертата е Никола Балевски. Справка в Търговския регистър показва, че той е имал участие във фирма, която се занимава с търговия на дребно, авторемонти, сервизни услуги и търговия с резервни части. Фирмата е създадена през 2016 г. с капитал 10 лв., но година по-късно дяловете са прехвърлени на други две лица.

От Комисията за защита на потребителите обяснили, че дори и да става въпрос за измама, т.е. за престъпление, а не за нелоялна търговска практика, хората имат право да настояват от разследващите органи, след като открият нарушителя, да получат това, което са платили.

"В този случай можем да претендираме да си вземем обратно парите, но това е успоредно с отговорността, която това лице, ако бъде заловено, ще понесе в гражданско-правен план", обясни Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев на пръв поглед обявата изглежда достоверна. Бърза проверка в интернет показва, че вила "Френчи" е рекламирана в различни сайтове за обяви. Но не и в такива за резервации в туризма. Проверява и автентични ли са снимките.

"Снимката се вижда и в няколко руски сайтове. Къщата се продава като имот в един и същи сайт. Тази вила дори фигурираше в две различни обяви с два различни телефонни номера. Снимките изглеждат като крадени", обяснява Тулев.

Всеки детайл по обявата е внимателно изпипан, а моментът на публикуването не е случайно избран, категоричен е експертът - точно преди Нова година, когато ресторантите не работят.

Измамите с фалшиви обяви за резервации в интернет са честа практика, особено в по-малки обекти като апарткомплекси или къщи за гости, разказва експертът в туризма Константин Занков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: