Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сеизмолог: България е целуната от Бога
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:01 / 02.09.2016Коментари (1)326
©
В сравнение с другите балкански страни България е целуната от Бога. Гърция е десетина пъти по-сеизмична от България. Най-опасна е югозападната част на страната ни. На североизток също диша едно от най-опасните огнища. Това стана ясно от думите на сеизмолога проф. Бойко Рангелов в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че земята диша и трябва да се научим да живеем с трусовете. Според професора София е добре ситуирана, но превенцията се състои не в само в качественото строителство, а и в обучението на населението как да реагира.

"Важно е да знаем какво да правим при слаб или по-силен трус. При силен трус хората трябва да спазват това, което е описано в инструкциите, а при слаб да не го правят", обясни сеизмологът.

Запитан дали може да се прогнозира бъдещо земетресение проф. Рангелов отговори, че това е световен въпрос към всички сеизмолози. Все пак той добави, че винаги има тенденции това да се случи, след като "човечеството се развива и сателитните техники навлизат мощно в геодинамиката".

"Ако преди си купувахме крушки с нагреваема жичка, знаем че могат да издържат няколкостотин часа, но ще изгорят. Същият ефект се получава в земните недра. Съществуват дефекти, които натрупват напрежение", даде пример гостът на телевизията.

Той е убеден, че здравото противоземетръсно строителсто е единствената панацея.

"В Япония такива земетресения като в Италия не ги вълнуват, докато в Иран подобни трусове взимат 6-7 хил. жертви. Да не дава Господ да ни се случва по-силно земетресение", завърши сеизмологът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Затова пък в България е безумно прост народът... За съжаление. Също като онзи виц за Господ, когато раздавал земя на различните народи.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: