Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Саша Безуханова: Трябва да се направи морален кодекс и стандарти за работата в кол центровете или аутсорс компаниите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:50 / 31.07.2023Коментари (0)235
©
Трябва да се направи своеобразен морален кодекс и стандарти за работата в кол центровете или аутсорс компаниите. Това, че някой си е позволил да се възползва от вероятно рехави процедури в българската държава или в контрола, не би трябвало да се приема като стандарт или модел, по който работят всички тези компании. Това каза основателката на MOVE.BG Саша Безуханова в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на "Фокус“. Тя излезе с призив за активни действия от страна на държавата и българската аутсорс общност в социалните медии по повод издаването на европейска заповед за арест за измами, извършени от колцентрове, за още 15 българи, работещи в аутсорс компании.  

Проблемът по думите й трябва да бъде разглеждан на две равнища. "Едното е необходимостта институциите без забава да се ангажират с казуса и да ограничат ефектите му, а именно – потенциално екстрадиране на българи, които със сигурност не са изпечени международни мошеници, а хора, които са наивни, нехайни, вероятно са се предоверили на работодателя без да прочетат докрай какви ангажименти поемат с трудовия си договор. Те би трябвало да получат закрила от държавата, за да се ограничи този процес, който очевидно продължава. В кол центровете служителите получават един скрипт, една ясна инструкция. По-интересно е кои са авторите на тази измамна схема – те са носителите на вината“, посочи Саша Безуханова.  

Другият проблем по думите й е, че това хвърля огромна сянка върху аутсорс индустрията и страната ни като цяло. В аутсорс индустрията в момента работят над 90 000 българи, посочи тя. "Това са хора с езици, с образование често в чужбина и със сигурност са един капитал, от който държавата ни има нужда. Ние трябва да се погрижим за тях, дори те да правят понякога грешки и да се доверяват на недобросъвестни компании“, .  

Саша Безуханова заяви, че е обнадеждена, че призивът й е получил реакция от страна на социалния министър Иванка Шалапатова и ще бъде образувана работна група, която да изясни развитието по казуса. Реакция има и от страна на министър-председателя акад. Николай Денков. "Предполагам, че в най-бърз порядък ще бъдат ангажирани необходимите институции, които да приоритизират този случай и да се спрат ефектите от него по възможност. Основателят на въпросната компания, който е френски гражданин, е разпознат и е заведено дело срещу него, но парадоксът е, че тази финансова пирамида продължава да работи. Така че нашите власти би трябвало да спрат дейността й на територията на България. Има какво да се направи“, смята Безуханова.  

Реакция е необходима и на ниво Министерство на външните работи и МВР във връзка с международните партньорства, заяви Саша Безуханова. Призив за ангажиране с проблема основателят на MOVE.BG отправя и към представителните организации на ІТ индустрията Aibest, BESCO, BASSCO.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: