Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Саша Безуханова: Една четвърт от хората не се отопляват през зимата и не се охлаждат през лятото
Автор: Иван Сотиров 14:50 / 31.03.2023Коментари (0)331
©
Последните три месеца коалиция "Зелен рестарт" посветихме на темата за енергийния преход и за това какъв би бил системният подход за един дългосрочно устойчив енергиен преход в страната ни. Съществен аспект на енергийния преход е преодоляването на енергийната бедност. В момента повече от 1/4 от домакинствата в България не могат пълноценно да се отопляват през зимата и да се охлаждат през лятото, което има здравословен ефект върху хората. Това каза Саша Безуханова – основател на MOVE.BG и инициатор на Коалиция "За зелен рестарт", в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус". 

Тя посочи, че в публичния диалог темата е сведена до това каква ще бъде съдбата на въглищните централи и съдбата на заетите в този бранш.

"Всъщност енергийният преход предполага и програма от реформи и инициативи за постигане на енергийна ефективност на икономиката, за преодоляване на енергийната бедност. Предполага също така инвестиции в алтернативни източници с минимален отпечатък в природата и умно потребяване на енергията", заяви Безуханова. 

Тя заяви, че на експертна среща между представители на науката, бизнеса и медии са дефинирани над 150 конкретни идеи за енергиен преход. На нея са адресирани пет важни теми: създаване на енергийни общности, проблеми на енергийната бедност и енергийната ефективност, устойчиво използване на биомаса, въглищните райони и справедливият преход в тях и как се мотивират хората.

"Ние много се надяваме да се постигне съгласие за реформи и системен подход към тази тема в парламента и на институционално ниво. Спешно има нужда да се стартира и нормативно да се уреди работата по създаване на възможности за развитие на такива енергийни общности", коментира Безуханова.  

Друг много съществен аспект на енергийния преход е преодоляването на енергийната бедност, обясни тя:  "В момента повече от 1/4 от домакинствата в България не могат пълноценно да се отопляват през зимата и да се охлаждат през лятото, което има здравословен ефект върху хората, но има ефект и върху икономиката и социалните и здравни системи и фондове, които ние колективно плащаме. Така че този въпрос предполага също много, много спешно адресиране и решения. Всички имаме роля – политическото ниво, науката, която да допринесе с по-добри резултати, има роля бизнесът, който да инвестира умно, да мери своя отпечатък и да преминава към по-нискоенергийни фактори, имаме роля и ние, гражданите, от гледна точка на потреблението ни".

Още по темата: общо новини по темата: 60
23.03.2024 »
22.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
21.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: