Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сарафов с указания към прокурорите за отнемането на автомобили след употреба на алкохол и наркотици
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:20 / 14.09.2023Коментари (0)413
© Фокус
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов утвърди методически указания до прокурорите в цялата страна във връзка с измененията и допълненията на Наказателния кодекс за престъпления по транспорта, влезли в сила на 04.08.2023 година, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Указанията имат за цел организационно и методическо подпомагане в практиката при законосъобразното прилагане на разпоредбите относно управлението на превозно средство след употреба на алкохол, наркотични вещества или техни аналози.

С тях законодателят е предвидил обезпечаване на отнемането в полза на държавата на превозно средство, послужило за извършване на престъпление, или присъждане на неговата равностойност в случаите, когато водачът не е собственик.

В указанията се обръща внимание на своевременното събиране на доказателства по досъдебните производства за превозното средство, послужило за извършване на престъпление, за неговата собственост, стойността му и имущественото състояние на обвиняемия, както и на усложненията, които биха могли да възникнат при изясняване на тези обстоятелства. Разяснено е в кои случаи превозното средство следва да се приобщи като веществено доказателство по досъдебното производство и кога това не се налага.

"Превозното средство следва да бъде внимателно огледано, описано в съответния протокол и фотографирано, като се вземат мерки да не се повреди или измени, включително да се запечата и посочи място за неговото съхранение, съобразно с предстоящите действия по разследването", се посочва в методическите указания. Препоръчва се да се преценява съобразно конкретната ситуация необходимостта приобщеното като веществено доказателство превозно средство да се съхранява до приключване на разследването.

В указанията се акцентира и на мерките, които прокурорите могат да предприемат за обезпечаване на отнемането на превозни средства и на наказанието глоба. Една от тях е да се отправя своевременно искане до съответния първоинстанционен съд, съобразено с тълкувателната практика на Върховния касационен съд. Изброени са конкретни случаи, при които следва да се отправят искания за обезпечения с оглед бъдещо присъждане на равностойността на превозното средство в полза на държавата или за обезпечение на наказанието глоба.

Незабавно след налагането на обезпечителни мерки, респективно след извършване на съдебно-оценителна експертиза, прокурорите трябва да преценяват възможността за връщане на иззето превозно средство, когато то не е собственост на дееца или той е съсобственик с други лица.

На административните ръководители на апелативните прокуратури е указано да създадат организация за проучване и анализ на практиката на прокуратурите и съдилищата в съответния район във връзка с прилагането на разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс и при констатиране на неправилна или противоречива практика да сезират Върховната касационна прокуратура.

Още по темата: общо новини по темата: 62
30.04.2024 »
29.04.2024 »
28.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Диана Димитрова жертва на физическо насилие
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: