Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С какво се занимава днес "Любимец 15"?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:46 / 02.05.2024Коментари (0)999
©
Помните ли феномена 15/15 от евроизборите през 2014 г.? Тогава така нарекоха кандидата за евродепутат Момчил Неков, чийто номер в листата съвпадаше с номера на "Коалиция за България", която го издигаше. С 34 000 преференции Неков, станал известен още като "Любимец 15", измести поставения под номер 1 - тогавашния лидер Сергей Станишев, и замина за Брюксел. Каква е равносметката му 10 години по-късно, как оценява работата си в Европарламента и смята ли, че изборът му е бил плод на грешка на гласоподавателите?

Питаме го за свършеното през 5-годишния му мандат и за това отдава ли успеха си на все още крехкия тогава опит на избирателите с опцията за преференции в бюлетината.

"Всеки човек, който влиза в дадена листа, вярва. Препоръчвам на хора, които не вярват в себе си, въобще да не влизат в никакви листи, на никакви места. За мен това беше шанс, даден отгоре, който аз използвах по най-добрия начин. Не съм стоял в поза от източните култури и религии, наблюдавайки какво се случва. Това е един процес, в който влизаш и зависи от твоите представи, от твоята перцепция как ще излезеш от него. Всяка медия, особено в началото, се опитваше по някакъв начин да ме подхлъзне или да ме представи в друга среда, в друга роля. Казваха, че едва ли не не съм заслужил мястото си или не ставам", споделя бившият евродепутат.

Неков допълва, че не му е липсвало самочувствие, влизайки в надпреварата за Европейския парламент. Казва още, че е завършил повечето инициативи, които е подел в ЕП. "Едната е "Да защитим българския вкус" с географските означения - да може все повече български продукти да имат такова лого, такава защита по схемите за качество. Второто е в земеделския сектор да има услуга "Опрашване", обяснява Момчил Неков.

Колкото до това дали издигналата го коалиция го е принуждавала да се откаже от евромястото си тогава, той държи да уточни: "Имаше такива предложения, но нямаше натиск. Когато казах, че това е моят избор, не е имало повторни срещи по темата. Това е било грижа за моята психика - дали ще мога да се съхраня в такава ситуация", коментира Неков, предава NOVA.

Днес той строи дом за възрастни хора и хора с деменция в Силистра, където е роден. Решава се на това след трудностите, през които семейството му минава с неговите баби. Има дъщеря на 4 години, а от 2 седмици насам е баща и на момче.

Не се отказва и от политиката. Преди две години, в коалиционното правителство на Кирил Петков, като представител на БСП получава пост на заместник-министър на земеделието - ресора, в който работи и в Европарламента. Преди това се кандидатира и за кмет на родния си град. Губи на балотаж, но в резултата не вярва и до днес.

Попитан каква трябва да е първата задача на новия ЕП, Неков заяви, че това е визовата реципрочност. "Да се постигне пълна визова реципрочност за четири държави в Европейския съюз – България, Румъния, Хърватия и Кипър", подчерта той.

Рецептата на бившия евродепутат за успешна държава пък е повече взаимодействие с европрокуратурата, създаване на Министерство на демографската политика и използване на изкуствения интелект за държавни цели.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: