Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С какво да се храним след прекаран COVID-19?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:31 / 23.11.2021Коментари (0)837
©
Според специалисти, храните и напитките, които консумираме, може да имат ключова роля в по-бързото ни възстановяване след COVID-19.

Както при всяка инфекция, тялото ни има завишени нужди от енергия и течности, както и от допълнителен протеин за възстановяване на клетките и тъканите. Но както вече разбрахме, коронавирусът не е "обикновено грипче", затова има някои специфики, с които е добре да сме наясно, за да ускорим връщането си в релси.

Имунната ни система е мрежа от органи, клетки и химикали, борещи се с инфекциите по различни начини - като белите кръвни телца, антителата и други, които унищожават патогените и възстановяват увредените клетки и тъкани.

В етап на активна инфекция протеините се изтеглят от мускулите и се разграждат до аминокиселини, които имунната система използва за производството на нови протеини. По тази причина много хора отслабват по време на боледуването и се забелязва мускулна слабост.

Именно затова след преболедуване се нуждаем от по-големи от обичайните количества протеин, с помощта на който да възстановим увредените тъкани. Това важи в още по-голяма степен, ако сме били на болнично лечение и дълго време сме били обездвижени, предава BBC.

И докато мускулите искат повече протеин, тялото ни като цяло се нуждае от повече енергия, за да възстанови нормалния си ритъм. Имунната система изразходва много, когато се среща с патоген и се бори за неговото неутрализиране. И след това се нуждае от наваксване.

Затова е важно в периода на възстановяване да консумираме храни с високо съдържание на въглехидрати като овес, хляб и макаронени изделия, както и богати на енергия и на протеини като пълномаслено кисело мляко, яйца и ядки. Те ще ни дадат необходимото, дори ако все още нямаме особен апетит за големи порции. 

Разбира се, нуждаем се и от големи дози витамини, минерали и есенциални мастни киселини. Част от тях играят ключова роля във възстановяването и правилното функциониране на имунната система. А най-лесно и ефективно си ги набавяме чрез храната. 

Това, което ни трябва, са витамини A, C, D, E, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и минералите цинк, мед, селен и желязо. Никое от тези вещества не може да ни гарантира магически ефект, но всяко има своята важна функция и заедно успяват да ни вдигнат на крака много по-бързо.

Ако се храним разнообразно и консумираме разноцветни плодове и зеленчуци, както и месо, яйца и млечни продукти, не е трудно да си набавим всички изброени вещества. Въпреки това, може би ще имаме нужда и от някоя добавка като например витамин D през зимните месеци, когато не получаваме достатъчно от слънцето.

Не бива да забравяме и полезните мазнини, които се намират в зехтина, мазните риби и авокадото например. Те също са важни за синтеза на енергия и възстановяването на клетките и тъканите. Омега-3 мазнините трябва да са силно застъпени е менюто ни, за да подпомогнат процеса.

Именно това е и една от причините специалистите по хранене да определят средиземноморската диета като перфектна за постковид периода. Този тип хранене с много плодове, зеленчуци, ядки, семена и варива, както и малко мазна риба и здравословни масла ни дава всичко, от което се нуждаем.

По отношение на протеина, добре е да комбинираме различни източници - както месо, така и от растителен произход. Много е важно храната ни да е богата и на фибри, за да се възстанови чревната флора, която със сигурност е повлияна както от самия вирус, така и от неговото лечение. Важен е и периодът на захранване, в който да приемаме по малко храна на често, за да не се създава стрес. Могат да се приемат и пробиотици като добавка.

Ако апетитът ни още не се е върнал, както и силите и желанието ни да си готвим, можем да си набавяме допълнителни калории и чрез различни напитки - например мляко с какао или пък смутита и шейкове.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: