Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
С иновативна безкръвна операция в Бургас спасиха бъбрека на млада жена
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:07 / 06.12.2019Коментари (0)449
©
Иновативна безкръвна операция, извършена от уролозите в УМБАЛ Бургас, спаси бъбрека на млада пациентка, запушен заради огромен камък. Ловката техника, приложена от д-р Николай Миринчев и д-р Злата Чолакова, се използва в най-добрите урологични клиники в Европа и света. Нарича се "флексибилна перкутанна нефролитотомия с лазерна литотрипсия“.

Под сложното име се крие технология, в която се използва специален апарат, представляващ тръбичка с видеокамера на върха. Той се огъва на 270 градуса и дава възможност за оглед и манипулация с лазер в цялото поле на бъбрека. В стандартната безкръвна операция този апарат достига до бъбрека през пикочния канал и уретера. Какво се случва в бъбрека се вижда на голям видеоекран и това позволява на оператора да разбие с лазера големи и труднодостъпни камъни. Случаят с младата пациентка обаче е различен – уретерът й е запушен и не позволява апаратът да премине през него. Налага се той да влезе през кожата на гърба.

"Тъй като бъбрекът беше много възпален, раздут и пълен с гной, в началото поставихме нефростома. Това е специална тръбичка, която създава канал за оттичането на гнойта. Впоследствие през тази нефростома единият оператор вкарва апарата и започва да разбива камъка през този отвор. Същевременно другият оператор минава по стандартния път през уретера и двете камери в един момент се срещат. Болният през това време лежи по гръб, което облекчава работата на анестезиолога и подаването на анестезията“, обясни д-р Николай Миринчев и обобщи: "Иновативна е позицията на пациента – по гръб, едновременната работа от двете страни – и през кожата, и през уретера, както и използването на флексибилната ендоскопска апаратура“.

Пациентката Катя Пецова разказа, че запушването е открито случайно по време на рутинен профилактичен преглед. "Не чувствах нищо, никаква болка, но кръвните изследвания показаха високи левкоцити. Преди време имах бъбречна криза и се усъмниха, че проблемът може да е урологичен. Веднага отидох при д-р Миринчев, който ме прие в отделението. Впоследствие скенерът показа огромният камък и всички се чудиха как мога да ходя с него. Не съм усещала нищо, защото другият бъбрек е поел изцяло функцията на възпаления“, разказа тя.

Запушването е открито точно навреме, имало е опасност бъбрекът да спре да работи изцяло. "Много благодаря на д-р Миринчев и д-р Чолакова, чувствам се отлично и не изпитвам никаква болка след операцията“, казва Катя Пецова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: