Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рязък спад на кражбите по морето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:54 / 08.08.2020Коментари (2)486
© Plovdiv24.bg
Двоен спад на кражбите и обирите по морето отчита статистиката на МВР това лято заради коронакризата, която ограничи драстично броя на туристите. На юг от полицията твърдят, че не помнят да е имало толкова спокоен сезон, а сводките се изчерпват с някоя и друга дребна кражба. На север пък престъпният контингент мина на кражби на коли и кемпери на летовници, пише "Монитор".

В най-големия ни морски курорт Слънчев бряг, който години наред беше като Клондайк за всякакви престъпници, това лято обирите се изчерпват с отмъкната плажна чанта от пясъка или други вещи, оставени без надзор от разсеяния им собственик, а също и кражби от автомобили, паркирани близо до плажа. Последният подобен случай е отпреди два дни. Семейство летовници паркирали колата си близо до солниците в Бургас, а след като приключили с плажуването, установили, че от возилото са изчезнали личните им вещи заедно с плик със сумата от 950 лв. След светкавична акция пишман-крадците са спипани Извършителите - двама мъже от Варна, са закопчан, докато се опитвали да се измъкнат от Бургас в посока морската столица.

Джебчиите, които в предишни сезони бяха най-големият бич за туристите, също са оредели драстично, защото кражбите от чанти почти липсват. Един от най-интересните случаи това лято е с бургаски адрес. Полицията обяви за издирване тарикат, който е крал наред от хранителни магазини в Бургас. Хитрецът е заснет многократно от охранителните камери. От записите се вижда как млад здравеняк в стилни дрехи спокойно влиза в магазина, обикаля бавно между щандовете с продукти и пълни пазарската кошница, а после прехвърля стоката в чанта или сак. После най-спокойно излиза от магазина, пропускайки да заплати "покупките" на касата. Обиграният крадец е гологлав, движи се без маска и носи слънчеви очила, вдигнати високо над челото. Униформените започнали издирването, след като получили сигнал от един от най-големите хипермаркети в бургаския комплекс "Зорница". Служителите първи усетили, че има доста липси и че някой си пазарува безплатно. Когато полицаите проверили записите от охранителните камери на магазина, установили че само за един ден - на 13 юни, неизвестният тарикат посетил магазина цели три пъти. При всяко появяване той бил с различни дрехи но никога не носел нито медицинска маска, нито очила, с които да се скрие. При трите пазарувания той напълнил в торбата си толкова продукти, колкото можел да носи, и най-спокойно си излизал, без да плаща. По данни на магазина към момента нанесените от кражбите щети възлизат на сумата от 300 лв.  

Специално звено от цивилни полицаи под прикритие дебнат крадците във Варна през летния сезон. Около 30 са регистрираните джебчийства досега, но много от случаите остават извън статистиката, защото потърпевшите не подават сигнал в полицията. На плажа крадците са изключително изобретателни, мобилни са и бързо се ориентират кои са потенциалните им жертви. Крадат се портфейли с пари, фотоапарати, мобилни телефони, часовници и бижута – всичко, което за кратко остава без надзор. Джебчиите са предимно жени, които използват тълпите, струпването на хора, невниманието на туристите, за да се възползват, да пребъркат и да си присвоят техните вещи. Плажните алеи също са места, които са в полезрението на полицейските служители. От полицията в морската ни столица  отчитат двоен спад на кражбите след въвеждането на извънредното положение заради пандемията.

Ако миналата година сме имали по близо 200 кражби средномесечно през лятото, то сега са наполовина, обясниха от Областната дирекция на МВР във Варна. Това лято пък  крадците по добруджанското Черноморие са взели на прицел малките курортни села и къмпингите като обират предимно автомобили и кемпери. До момента най-много кражби на летовници са регистрирани в община Каварна. Румънец остана без всякакви финансови средства, след като крадец му задигна еврата и леите от хотелската му стая в района на каварненското село Топола. Крадецът е проникнал в стаята за времето от 10,30 до 12,00 часа, като е използвал техническо средство. Друг турист от Румъния стана жертва на кражба в каварненското село Божурец. Потърпевшият подал жалба в полицейското управление в морския град. По негови данни за времето от 20,30 часа на 10 юли до 9 часа на 11-и са задигнати регистрационните румънски табели на фирмен автомобил "Мицубиши". Колата била паркирана пред хотел в селото. Крадци задигнаха кемпера на финландски турист който почивал също в село Божурец. Превозното средство е обявено за издирване. За обир на пари и дебитни карти, задигнати от лек автомобил “Мицубиши", паркиран в село Кранево, е сигнализирал шуменец. Кражбата е станала, докато собственикът бил на плаж. Колата била паркирана в района на северния плаж в село Кранево. Установено е, че в нея е проникнато чрез взлом на ключалката на шофьорската врата. Според показанията на потърпевшия от автомобила липсват 340 лева и две дебитни карти.  До момента няма разкрити автори на кражби от летовници по добруджанското море.

В Слънчев бряг чех с 14 присъди смени хотела с килия след обир на стаи на абордаж. В хрониките с най-куриозните случаи този сезон попадна чешкият турист Марек, който през юли смени хотелската си стая в Слънчев бряг с килия. Чехът с 14 присъди в родината си обра няколко стаи в хотел и насочи пистолет срещу камериерка.  Случката се разиграла на 12 юли следобед, точно по времето, когато повечето туристи са на вечеря. Чехът влетял в набелязания хотел, предвидливо въоръжен с два огромни празни сака, и започнал да влиза наред по стаите на първия етаж. Неканеният гост прибирал всичко що види - халати, хавлии, чанти, телефони и портфейли и ги тъпчел в саковете. "Акцията" стартирала точно в 19,28 часа и приключила непредвидено в 19,45 часа. Точно за 17 минути чехът успял да обере поне десетина хотелски стаи. Докато тарашил поредната обаче, неочаквано налетял на камериерката. 25-годишната жена почиствала банята и тъкмо излизала, когато се сблъскала лице в лице с обирджията. В този момент чужденецът извадил пистолет и го насочил към челото на изплашената служителка. Виковете й очевидно изплашили крадеца и той хукнал да бяга. Малко по-късно Марек К. е бил разкрит и задържан от полицията. Установено е, че чехът пристигнал в Слънчев бряг заедно със свой приятел два дни преди да бъде закопчан. За краткия си престой от двата дни той сменил два хотела в курорта. В началото на тази седмица бе взета мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо чужденеца. Той е обвинен в кражба на документи, ключове, банкови карти, мобилен телефон и други. Ако бъде признат за виновен, го грозят до 8 г. затвор. Чехът е обвинен и за закана за убийство.

 Междувременно Районна прокуратура – Бургас, задържа за срок до 72 часа Илия С., обвинен за извършване на грабежи на чужди граждани в  Слънчев бряг. По време на разследването е установено, че обвиняемият е издърпал от врата на чешка туристка златен синджир за 598 лева. Илия С. откраднал по същия начин и синджир от румънец до хотел "Империал“. Разследва се и кражба на синджир от полски турист. Предстои Районната прокуратура да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Още по темата: общо новини по темата: 299
10.07.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
12.10.2020 »
08.10.2020 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Крадците са наети в различни партийни структури
+3
 
 
Те чужденците ги няма, кого да обират !
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: