Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Русенец покори пеша Континенталния преход в САЩ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:50 / 22.08.2019Коментари (2)503
© Фейсбук
Пътешественикът Петър Ванев покори "Тройната корона за преходи на дълги дестинации в САЩ", която включва Тихоокеанският хребетен път, Апалачката пътека и Континенталният преход. Новината съобщи самият Ванев, цитиран от БТА.

32-годишният млад мъж прекоси пеша през 2017 г. Тихоокеанския хребетен път от 4240 километра. През миналата година премина по 3500-километровата Апалачка пътека, а преди дни се завърна от Континенталния преход, който е с дължина повече от 4000 километра. Последният етап се оказал и най-тежкият от всички досега.

"Преминах Континенталния преход, включващ петте щата - Ню Мексико, Колорадо, Уайоминг, Айдахо и Монтана, за четири месеца и половина. Началото бе на 22 март тази година. Това беше тежък преход със сериозна дължина", обясни Ванев.

Първите 140 км от щата Ню Мексико били характерни със сушави отсечки и температури до 35 градуса. Сянка почти липсвала. На места младият мъж пиел вода от корита за добитък, която предварително филтрирал. След жегата дошъл и снегът, с който преходът претърпял обрат. Най-голямото предизвикателство за него било в началото на щата Колорадо в края на април и в началото на май.

"Попаднах в тежка снежна буря на 1 май, която приключи със спасителна акция. В първите три дни, докато вървях по тази отсечка, синоптичната прогноза се смени рязко. Натрупа повече от метър пресен сняг. Придвижването беше бавно и трудно. Преди положението да стане много сериозно за здравето ми, използвах сателитен предавател, чрез който изпратих SOS-сигнал. Беше около обяд, а заради лошото време местната спасителна служба успя да дойде с хеликоптер и да ме измъкне от капана, в който бях попаднал, на следващия ден в късния следобед. Всичко се размина с леки измръзвания на пръстите на краката и снежна слепота. Възстанових се бързо и направих втори опит да прекося тази част от маршрута", обясни Ванев.

Преходът преминал отново при снежна буря, но този път успешно. Наложило се пътешественикът да промени и посоката си на движение. "Трябваше да нареждам отсечките от прехода като пъзел, за да е безопасно преминаването ми по тях", каза Ванев.

Снежните бури, спасителната акция и възстановяването му го забавили около 27 дни, които русенецът трябвало да навакса, изминавайки пеша по около 50 км на ден. Така след физическото предизвикателство дошло и психическото.

"В един момент се чудиш дали ще имаш възможност и време да преминеш по маршрута. Бях на ръба от прегаряне. Единственото, което се върти в главата на човек, е колко мили му остават, колко е изминал и къде е следващата спирка за почивка или набавяне на нова храна. Опитах се да се абстрахирам от тези мисли и на 6 август изминах всички етапи от прехода", обясни Ванев. По думите му след подобно преживяване човек осъзнава, че егото и целите не са това, което трябва да го движат в такива ситуации. "Личната безопасност, грижата за живота и здравето са по-важни, защото пътеката пак ще е там догодина. Ние обаче имаме един живот в тази игра", каза Ванев.

Младият мъж решил да отправи поглед към т. нар. Тройна корона на САЩ, като в началото било лична инициатива и мотив да се предизвика.

"Исках да видя дали мога да направя нещо, което никога не съм правил през живота си. След това интересът към този вид начинание показа, че има смисъл да продължавам, тъй като ми доставя удоволствие, изгражда ме като човек. Разбрах, че хората сме много по-способни, отколкото си представяме", казва Ванев. Той посочи, че "Тройната корона" не е материална награда и допълни, че преди да замине за САЩ негови приятели му подарили сламена шапка с три значки от различните преходи, която да го мотивира.

"При тези преходи материални награди няма. Това е индивидуален и личностен път, предизвикателство. Целта е физическа натовареност или душевна и психическа промяна след прекосяването. В края на прехода не те чака ковчеже със злато. Наградата е това преживяване и споделянето му с хората", обясни Ванев.

За първия си изминат преход - Тихоокеанския хребетен път, русенецът вече издаде книгата "Пътека през огън и лед". Предстои скоро да излезе от печат и разказът му за Апалачката пътека, а за последния си трети преход ще пише идната година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
...никога не съм ги разбирал тези клетници...,на кукувците дето драпат към върховете ,турците им викали "баир будала" ,а на тези дето тепат на равно не знам....но нещо подобно ще е .....
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: