Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румяна Коларова: Ако президентът се ангажира с кметове, първият и най-лесен удар срещу него ще бъде чрез тях
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:40 / 19.07.2023Коментари (0)292
©
За съжаление, първо, не съм сигурна, че има реални основания за импийчмънт на президента. Това каза политологът Румяна Коларова в аудиокаста на "Фокус" "Това е България". "Това, разбира се, не мога да го кажа категорично. Но в момента не е времето, когато може да очакваме някакъв вид масов протест. За съжаление, казвам. Разбира се, през есента, разбира се, тогава, когато и ако президентът даде други поводи, може. Но тук искам нещо друго да подчертая. Авторитетът на президентската институция очевадно е вече много силна ерозиран, защото на мен ми прави впечатление, че по време на първия мандат, тогава, когато президентът направи някоя неуместна публична изява или институционален ход, вицепрезидентката успяваше много категорично да компенсира тези проблеми. В момента мисля, че и нейната позиция е много, много олекнала и много, много ерозирана. Вече никой реално не обръща внимание, може би защото пък и беше преекспонирана и преупотребена като личност, като фактор в рамките на публичния дебат", каза Коларова. 

Президентът, според нея, е все пак военен, който има и амбиция, и агресия. Така че в момента проблемите на президента са свързани с това, че той е прекалено амбициозен и прекалено агресивен. А пък тази амбиция и агресия е на фона на едно институционално безсилие.

"Много по-добре биха се възприемали оценките и позицията на президента, ако в тях нямаше този силен негативизъм и силна агресия. Той е силов играч в политиката, а пък на президента повече му отива друго. Нали знаете източните бойни изкуства какво правят – те използват енергията на противника. Ей това е логиката на президентската институция. Логиката на президентската институция е един такъв майстор по източни бойни изкуства, който с много леки движения и бавни движения, неагресивни движения, използвайки агресията и енергията на противника, тотално го елиминира. Но Румен Радев не е такъв играч", добави политологът. 

По думите и Радев гради, и то отдавна, политически проект.

"Разбира се, ако ти имаш още четири години мандат, защото мисля, че още четири години има той, някак си е нелогично отсега да търсиш политически проект, реален. Така, че тук явно неговата стратегия в момента са кметове. Цялата тази приказка, че кметът е като президента и т.н., се използва, за да се мотивира според мен самият президент, да се ангажира с фигури по места. Ето тези областни управители. Разбира се, големият въпрос е доколко тези фигури са наистина с авторитет, с интегритет и т.н. Така че моята прогноза е, че ако той се ангажира с такива фигури, първият и най-лесен удар срещу него ще бъде чрез тях, защото съм напълно убедена, че много лесно могат да излязат такива информации и тогава това ще се отрази върху самия президент, който се ангажира с тези хора. Така че ясна е неговата амбиция, ясно е какъв е времевият хоризонт. Според мен персоналният избор много често може да се окаже погрешен, което ще има негативен ефект", добави Румяна Коларова. 

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 690
10.05.2024 »
08.05.2024 »
05.04.2024 »
02.04.2024 »
15.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: