Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев към млади предприемачи: Имате моята подкрепа, защото България се нуждае от агресивно развитие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:27 / 02.11.2021Коментари (1)288
© БГНЕС
"България трябва да работи с бързи темпове, така че да заеме мястото, което й се полага. Ние нямаме големия индустриален и промишлен потенциал, в сравнение с водещите държави. Но ние имаме един изключително ценен капитал – нашите млади хора“. Това заяви президентът Румен Радев по време на онлайн среща с млади предприемачи от  Българската стартъп асоциация BESCO. Той подчерта, че във всички световни олимпиади, винаги сме в топ 5.

"Талантът и водещото мислене го имаме, но въпросът е как да преобразуваме този талант, да му дадем необходимите условия, така че България да се превърне в страна, която да разработва водещи технологии. Имаме всички предпоставки, но трябва да ги приемем като национална стратегия. Да има правна рамка, предвидимост, като целенасочена политика в областта на образованието,  за да се разгърне талантът на младите хора“, каза още Радев.

"Искам да поздравя всички, които са се върнали от чужбина, за да работят тук, в България. Поздравявам и всички, които са останали тук, за да работят за България. Поздравявам ви за вашата креативност, настойчивост и упоритост. Благодарение на вашите усилия, нещата, които предлагате, започват да се случват“, каза още той. "Имате моята подкрепа, защото България има нужда от агресивно развитие, налагане на нови перспективни идеи. Вашата енергия, визия, невероятни идеи, не само в сферата на технологиите, но и за общественото развитие на държавата, с общи усилия ще намерят път за реализация“, допълни президентът. Според него следващите години трябва да се движим много бързо. "Не просто да наваксваме, а като общество да имаме увереност, самочувствие и достойнство, че ние сме държава с хора, обединени с ясна цел“, допълни той.

Радев припомни, че от асоциацията са имали среща с почти всички парламентарно представени групи в различни парламенти, но така и не се е случила желаната промяна в закони, които да облекчат предприемчивостта и новаторството. "Дойде огромният шанс – Планът за възстановяване и устойчивост. Стана факт благодарение на моята работа със служебното правителство. Той е приет от ЕК и когато планът започне да се изпълнява, влиза условието пари срещу реформа. Ще получаваме пари за проектите, само и когато българският парламент въведе необходимото законодателство“, подчерта президентът. Според него това е огромна крачка напред и ще се усети следващите няколко години в свободата на действие, в много по-добрите финансови условия. "Всичко, което предлагахте – ангелските инвестиции, инвестиционни фондове, облекчения, бързината на регистрация на фирми, данъчни облекчения, се надявам да бъдат факт“, допълни той.

Радев посочи няколко големи проекта, върху които се работи. "Високотехнологичен институт за научен интелект се надявам да стане факт до края на годината, където работим с Швейцария. Ще има преподаватели и учени на световно ниво. Уникален център, първи по рода си в цяла Източна Европа“, посочи той и допълни, че е имал срещи с ръководството на Amazon и Google, които да се включат проекта. "С ЦЕРН работим за Югоизточен европейски институт за устойчиви технологии. България има всички предпоставки и условия да бъде ситуиран тук. Това ще даде възможност за практико-приложни изследвания в областта на физиката, биология и други науки“, каза още той. По неговите думи при по-голяма настойчивост можем да дадем шанс България да изгражда и затвърждава своята позиция като държава, в която младите хора разгръщат своя талант и се развиват високи технологии. "Трябва да станем интелигентна държава. Нашите ресурси са ограничени и трябва да ги управляваме“, посочи президентът.

Радев коментира, че последните десетилетия държавата е абдикирала от малките населени места. "Хората останаха без медицинска и фармацевтична грижа. По тази причина в плана за възстановяване и устойчивост служебното направи още един проект с огромен ефект – 390 амбулатории с доболнична помощ ще бъдат разгърнати в малки и отдалечени населени места на територията на цялата страна. С медицински персонал, оборудване кардиограф, ехограф, с дистанционна диагностика. Ще възстановим медицинската грижа много по-близо до хората, но тя трябва да бъде паралелно с възстановяването на фармацевтичната грижа“, заяви той и подчерта, че държавата се връща обратно при хората.

По повод темата за ваксинацията, Радев заяви, че тя не е само личен избор за здравето на всеки, а отговорност към другите, към обществото. Той обясни, че служебното правителството е трябвало да вземе решение дали да затвори напълно държавата, като на гърба си все още изпитваме последиците от последния локдаун. "При едно пълно затваряне ще има големи щети върху икономиката, социалния живот, психиката на хората, образователната система“, посочи той. "Решението, което се взе е да не се затваря държавата, а да се даде свобода на действие на бизнеса. Със съответния сертификат имате възможност – ваксиниран, преболедувал или тест. Много хора все още не могат да разберат същността на това решение и негодуват. Всеки трябва да прецени своето място в този избор“, коментира президента.

"Когато говорим за развитието на България като модерна, демократична, просперираща страна, трябва да се извисим над партийното мислене“, категоричен е Радев. Той е на мнение, че проблемът не е от каква политическа сила ще бъдат лидерите на дадена държава. "Въпросът е дали ги обединява обща цел, дали споделят общи ценности, обща визия, по която трябва да се развива една държава. Аз моите виждания ги споделям отдавна – България трябва да бъде демократична държава със свободни институции, но те трябва да работят прозрачно, отчетно и отговорно пред българското общество“, подчерта той.

Още по темата: общо новини по темата: 225
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Този е толкова просТ и неадекватен, че искрено се срамувам че е президент на България! Заедно с рашков болшевика да заминават за масква и да не се връщат!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: